avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordin Prefect
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordin Prefect

In 1985 parintii mei au construit o casa pe un teren dat de primarie de 300 mp.
In 1995 s-a emis Ordinul prefectului pe 100 mp "aferent locuintei " ( este suprafata pe care s-a construit casa restul de 200 mp e curtea pentru care platim impozit din 1985 ) - "in indiviziune cu teren proprietate de stat".
Pot sa cer anularea acestui odin si emiterea unui nou ordin pe toata suprafata de 300 mp?. De ce vecinului ( e un duplex) i s-a dat ordin pe toata suprafata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: irbag , utilizator 10:32, 11 Septembrie 2011
Buna seara,
Nu imi este destul de clar cum anume au putut fi date aceste ordine ale prefectului in perioada respectiva, insa un lucru imi ete cert, nu se poat revoca actele de dispozitie privitoare la domeniul public, in instanta ori sub o alta forma, care sa inlocuiasca in totalitate sau in parte dezmembraminte ale dr. de proprietate publica.
in esenta proprietatea publica este imprescriptibila si nu poate fi urmarita prin uzucapiune...
Nu inteleg cum vecinului i s-au atribuit mai mult teren, ori care e situatia de fapt,,,e posibil ca decizia in cazul lui (al vecinului) sa se fi intemeiat pe alte considerente...
Cu stima
nu mai sunteti in termen pt a contesta in instanta ordinul prefectului.
Ce act s-a intocmit in 1985? Vreun contract de dare in folosinta pe durata existentei constructiei? Daca da, nu se putea emite OP pentru toti cei 300 mp, intrucat restul de teren era primit clar cu titlu de folosinta (din domeniul public). Totusi, cum din 1995 si pana acum s-au schimbat multe, exista 2 variante:
- solicitati suplimentarea suprafetei atribuite prin OP initial cu diferenta de 200 mp, dar acestia trebuie sa figureze in registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pe numele parintilor dvs. Veti atasa, pe langa aceste documente, un istoric de rol fiscal, o schita cadastrala, acte stare civila. Invocati art. 23 din legea 18/1991.
- asteptati pana in 2015 si incarcati o actiune in constatarea dreptului de proprietate ca urmare a uzucapiunii de 30 de ani (totusi, nu-i vad prea multe sanse de reusita, daca la baza sta un contract de dare in folosinta a terenului).
Sau, interesati-va la primarie ce statut juridic are terenul din curtea dvs (daca apartine domeniului privat al localitatii, il puteti, eventual, cumpara).
Multumesc pentru raspuns. Ce nu inteleg e de ce vecinul de duplex are ordin si pe teren nu numai pe suprafata constructiei ca noi. Vecinul nu avea alte drepturi in plus , indeplineam aceleasi conditii.Deci .. nu prea voi avea succes , dar nu inteleg de ce eu sa cumpar terenul si vecinul sa il ia gratis de la stat.Pentru mine e destul de scump sa-l cumpar .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului silviusis silviusis Eposibil ca pe acelasi teren sa existe si un act de propietate si un ordin al prefectului pentru doua persoane diferite? Cine are competenta sa anuleze un ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor miha_mimi miha_mimi Va rog, daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Socrii mei au divortat in 1981. In hotararea de divort scrie ca se dispune iesirea din indiviziune asupra ... (vezi toată discuția)