avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Întabulare imobile
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Întabulare imobile

Buna tuturor
Va rog sa-mi dați un sfat pentru urmatoarea situație :
În anul 1974 părinții au primit, prin decizie a consiliului popular, un drept de folosință asupra unui teren de 37 mp pe care se afla o construcție de 30 mp. Dreptul de folosință s-a acordat pe durata existenței construcției.
În anul 1975 au contractat un împrumut de la CEC, garantat cu ipotecă, iar în baza acestuia au primit titlu de proprietate asupra construcției de 30 mp.
În câțiva ani, fără vreo autorizație, au extins construcția, care a devenit o locuință normală de 110 mp.
În aceeași situație se aflau mai multe persoane/familii din aceeași zonă. Fiecare din aceștia și-a împrejmuit, fără vreun titlu, o suprafață de teren pe care o folosea, astfel încât părinții au ajuns să dețină o suprafață totală de 773 mp.
Tatăl a decedat între timp, iar mama este în vârstă, iar situația juridică a imobilelor este în continuare incertă. Acum ar vrea să își înscrie în CF dreptul de proprietate asupra casei și terenului.
În CF figurează doar terenul (o suprafață mult mai mare), întabulat pe oraș, iar construcția nu este înscrisă.
Care ar fi calea de urmat ?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: triton10 , utilizator 16:34, 4 Iunie 2015
Expunerea Dvs. nu e prea clara.
Ce fel de act (cum se numeste, cine l-a eliberat) de proprietate aveti asupra terenului ?
Ce fel de act cum se numeste, cine l-a eliberat) este acela pe care-l numiti "titlu de proprietate asupra constructiei" ?

Intabularea terenului se face pe baza unui act autentic de proprietate si a unei documentatii topo-cadastrale.
Intabulare constructiei se face fie
- cu Autorizatia de construire si cu Procesul-verbal la terminarea lucrarilor
- printr-o actiune judecatoareasca in accesiune imobiliara
- printr-o actiune judecatoreasca in uzucapiune (scurta, lunga, dupa caz).
Scuze daca nu am fost suficient de clar.
Nu exista nici un titlu de proprietate asupra terenului, exista doar o decizie a consiliului popular prin care s-a atribuit in folosinta in 1974, pe toata perioada existentei constructiei, terenul de 37 mp. In 1975 a fost emis tot de consiliul popular un inscris denumit "Titlu de proprietate" prin care se constituie proprietatea asupra imobilului de 30 mp.
Probabil ca pentru terenul de 37 mp s-ar putea obtine dreptul de proprietate prin ordinul prefectului, problema e cum sa dobandeasca proprietatea (sa intabuleze) restul de 736 mp pe care i-au ocupat, imprejmuit si folosit timp de aproape 40 de ani fara nici un titlu ?
Apoi, cum sa intabuleze constructia de 110 mp cand are acte doar pe una de 30mp, restul fiind construit fara autorizatie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Probleme la întăbulare: suprafața din contract v-c, extras cf și măsurători topo mai mare decât pe titlul de proprietate RaduIgnat RaduIgnat Comentariu tau va fi aprobat de un moderator. Bună ziua, vă prezint situația cu care mă confrunt, cât mai condensat posibil: • părinții mei au ... (vezi toată discuția)
Precizari - titlul de proprietate oana_moraru oana_moraru Intr-un titlu de proprietate daca avem la punctul A) dreptul de proprietate asupra locuintei in suprafata construita de xx mp, iar la punctul B) dreptul de ... (vezi toată discuția)