avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita credit bancar cu ipoteca
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita credit bancar cu ipoteca

Buna ziua !
Va rog sa-mi spuneti daca pot invoca prescriptia datoriei la banca daca nu am mai platit un credit cu ipoteca(apartament) in urmatoarele conditii : creditul a fost dat la scadenta in anul 2011 (de atunci nu am mai platit creditul la Vloksb...). In 2013, datoria si ipoteca au fost cesionate, integral , catre o firma de recuperari creante, care nu a initiat procedura de executare silita. In 2015 (acum cateva luni) , datoria si ipoteca au fost cesionate inapoi catre banca.
Mentionez ca nu s-a inceput executarea silita a ipotecii nici de banca nici de firma de recuperare, iar pe salar nu mi s-a pus poprire pt aceasta datorie.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:39, 3 Decembrie 2015
Pentru acțiunile reale imobiliare, termenul de prescripție este de 10 ani.
Poate ma hazardez, dar eu apreciez ca termenul de prescriptie ar fi de 3 ani in cazul mai sus prezentat.

Din punctul meu de vedere nu este vorba de o actiune reala imobiliara, este vorba de un drept de creanta al bancii, drept ce poate fi valorificat in termenul general de prescriptie de 3 ani.

Cu toate acestea, trebuie verificat cu atentie daca nu exista vreun caz de intrerupere a prescriptiei.
Art. 2317 Cod Civil Se prescrie în termen de 10 ani dreptul la acţiune privitor la:

1. drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripţie;
Eu tot nu vad care ar fi dreptul real. Poate gresesc.
ipoteca este un drept real asupra imobilelor afectate la plata unei obligaţiuni


Art. 2504 din Codul civil prevede că dreptul la acţiunea ipotecară nu se stinge odată cu stingerea prin prescriptie a dreptului la actiune privind creanţa principală.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita credit ipotecar dacianloi dacianloi Buna ziua, In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost ... (vezi toată discuția)
Datoria la banca se poate prescrie? ContSters277537 ContSters277537 Daca ai luat un credit ipotecar si banca timp de 3 ani nu a facut nimic sa iti ceara banii inapoi, se prescrie datoria sau banca are si alte legi de recuperare ... (vezi toată discuția)