avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obtinerea indemnizatiei de insotitor la gradul de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obtinerea indemnizatiei de insotitor la gradul de handicap 1 grav.

Buna ziua,

Am obtinut pt.mama mea gradul 1 grav de handicap,(avand un vechi AVC in urma caruia a ramas cu sechele), dar fara indemnizatia de insotitor si vreau sa stiu de ce nu a primit.
Am rugamintea sa-mi spuneti daca exista o lege/criteriu/punctaj/etc, pe baza caruia se aplica aceasta diferentiere cu indemnizatie/ fara indemnizatie/ pentru gradul 1 grav.
Precizez si faptul ca medicul specialist a recomandat pe referatul medical " Necesita insotitor permanent".
Adaug si faptul ca am citit despre ADL (activitati ale vietii cotidiente) si SCALA BARTHEL, dar nu am gasit nimic concret care sa poata justifica aceasta incadrare.

Multumesc anticipat!
Doamne Ajuta
Cel mai recent răspuns: sofia85 , utilizator 17:13, 17 Decembrie 2015
Ordin nr. 2272/2013 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 691 din 12 noiembrie 2013
Art. 1
(1) Persoana cu handicap grav are drept la asistent personal, care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 77 din Legea nr. 263/2010 sau pentru asistent personal.
(2) In situatia in care optiunea se exprima pentru asistent personal, persoana cu handicap grav, care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru angajarea asistentului personal sau pentru primirea indemnizatiei lunare prevazure la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazuta la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul pesoanei cu handicap vizual grav.

(3) Dreptul la angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazute la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu handicap vizual grav, nu poate fi cumulat cu dreptul la acordarea indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 din Legea nr. 263/2010.
(4) Optiunea pentru unul dintre drepturile prevazute la alin. (3) se exercita de la data de la care beneficiarii acetora se incadreaza atat in categoria pensionarilor de invaliditate gradul I, cat si in cea a persoanelor cu handicap grav, cu drept la asistent personal.
Art. 2
(1) In situatia in care incadrarea persoanei in grad de handicap grav, cu drept la asistent personal, ete ulterioara inscrierii la pensie de invaliditate gradul I, optiunea prevazuta la art. 1 alin. (1) se exprima prin cerere adresata directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv a sectorului municipiului Bucureti, denumita in continuare DGASPC, din raza teritoriala de domiciliu al persoanei.
(2) Cererea se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se patreaza la DGASPC, iar celalalt exemplar se transmite, de catre DGASPC, casei teritoriale/sectoriale de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie de invaliditate gradul I al persoanei in cauza, modelul cererii fiind prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezenta procedura.
(3) In cazul in care beneficiarul opteaza pentru asistent personal/indemnizatie lunara prevazuta la art. 43 din Legea nr. 448/2006, DGASPC transmite o copie a cerereii primariei in raza careia se afla domiciliul persoanei cu handicap.

Art. 3
(1) In situatia in care inscrierea la pensie de invaliditate gradul I ete ulterioara incadrarii in grad de handicap grav cu drept la asistent personal, optiunea prevazuta la art. 1 alin. (1) se exprima prin cerere adresata casei teritoriale/sectoriale de pensii, odata cu depunerea dosarului administrativ de pensie.
(2) Cererea se intocmete in doua exemplare, din care un exemplar se patreaza la casa teritoriala/sectoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie, iar celalalt exemplar se transmite, de catre casa teritoriala/sectoriala de pensii, la DGASPC. In cazul in care optiunea exprimata ete pentru asistent personal/indemnizatie lunara prevazuta la art. 43 din Legea nr. 448/2006, DGASPC transmite, ulterior, o copie a cererii catre primaria in raza careia se afla domiciliul persoanei cu handicap, modelul acestei cereri fiind prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezenta procedura.
Art. 4
Cererile prin care beneficiarii isi exprima optiunea prevazuta la art. 1, conform prezentei proceduri, pot fi depuse de catre titularul dreptului, personal sau, dupa caz, prin reprezentantul sau legal sau mandatar.
Va multumesc frumos pt.promptitudine.
Mama mea are gradul II de invaliditate si probabil acesta este motivul.

Toate cele bune!
Buna ziua, am obtinut pt mama mea si anul acesta gradul 1 handicap fara insotitor,am 30 de zile pt a contesta decizia, si v-as ruga sa-mi spuneti daca depun o contestatie ar ajuta, sau aceste incadrari sunt date dupa niste criterii medicale. Nu stiu ce sa fac si unde sa ma adresez. Mama mea are gradul 2 de invaliditate pt ca asa i s-a dat la timpul acela nestiind ca puteam contesta decizia de atunci, si nu stiu daca poate beneficia cu acest grad de invaliditate.
In speranta ca ma veti ajuta va doresc toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana cu handicap grav, doresc semnare contract de munca. rcristea67 rcristea67 Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap grav, am o pensie de invaliditate, indemnizatie de insotitor si mai primesc si indemnizatea de incadrare in grad de ... (vezi toată discuția)
Intrebare asistent personal Adrian-matei Adrian-matei Sunt Matei Adrian Costin din comuna Vladeni jud Dambovita in varsta de 21 de ani persoana incadrata in gradul grav de handicap cu asistent personal sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie DutuA DutuA Buna ziua,daca sunt insotitor pt peroana cu handicap gr 1 si sunt angajata la primarie ca insotitor,peroana cu handicap mai are drepul la indemnizatie inafara ... (vezi toată discuția)