avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intreruperea perioadei de repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intreruperea perioadei de repaus saptamanal

Buna ziua,

Vreau sa va prezint doua situatii:

1. O persoana are program de lucru de luni pana vineri cu sambata si duminica libere. In una din sambete este chemata la munca pentru 4 ore si isi da acordul.
I se intrerupe astfel perioada de repaus saptamanal. Orele alea 4 i le platesc conform art.137(5) si anunt si ITM-ul. Daca fac toate astea, se considera ca este totul in regula sau dupa cele 4 ore suplimentare persoana tot trebuie sa stea 48 de ore acasa?

2. am de oferit un serviciu 6 zile pe saptamana, de luni pana sambata. Din cate am inteles, sapatamana este considerata in intervalul luni-duminica, deci daca dau repaus duminica-luni nu se considera 48 de ore in timpul saptamananii de repaus continuu. Daca insa ma hotarasc sa dau 48 de ore in timpul saptamanii o sa munceasca persoana mai putin pentru ca duminica nu vor munci, serviciul fiind inchis. Cum ar trebui sa ma comport?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AphisG , utilizator 19:42, 28 Decembrie 2015
1. Pentru munca in zilele de repaus nu se anunta ITM-ul.

Pentru munca in zilele de repaus, un salariat beneficiaza cumulativ de :
- un repaus slatamanl de 48 de ore consecutiv , in alte zile ale saptamanii

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Saptamana de lucru este de luni-vineri.
la punctul (1) ma refeream la cazul in care persoana are programul stabilit luni-vineri si vine intr-o sambata la munca extra, dupa ce si-a dat acordul, bineinteles.

la punctul (2) spuneam ca saptamana este considerata de luni pana duminica nu ca o insiruire oarecare de 7 zile consecutive.
Indiferent de situatie, ce am mentionat mai sus la pct 1 este valabil pentru ce spuneti dvs.

La pct 2 , saptamana are , intr-adevar, 7 zile calendaristice , dar 5 zile lucratoare si 2 de repaus saptamanal (de regula, sambata si duminica).
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal - obligatoriu 2 zile consecutive? ASL ASL Codul muncii la art. 137 alin.1), mentioneaza repausul saptamanal de 48 de ore consecutive (sambata si duminica) iar la alin. 2), este mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)
Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal DanaDM DanaDM Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare/interpretare a Codului Muncii privind repausul saptamanal de 48 de ore. De exemplu, avem un program de ... (vezi toată discuția)