avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repausul saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repausul saptamanal

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o clarificare/interpretare a Codului Muncii privind repausul saptamanal de 48 de ore. De exemplu, avem un program de lucru care respecta repausul saptamanal: 48 ore consecutive saptamanal si se acorda spor de weekend.
De exemplu, avand in vedere ca programul saptamanal este de 7 zile (Luni-Duminica), avem urmatorul program:
- Luni& marti (48 ore - libere consecutive)
- miercuri-duminica - se lucreaza 8 ore/zi, iar ptr sambata si duminica se acorda spor.
Saptamana imediat urmatoare programul este urmatorul:
- Luni-vineri - se lucreaza 8 ore/zi
- sambata-duminica (48 ore libere consecutive)

In aceasta situatie, considerati ca sunt respectate toate prevederile legislative, avand in vedere ca saptamana este definita ca fiind de Luni pana Duminica?
Ceea ce nu regasesc in legislatie este precizarea ca dupa cele 5 zile lucratoare trebuie sa fie imediat 48 ore libere, ci doar precizarea ca se pot acorda zilele libere cumulat +spor dupa o perioada de activitate continua pana in 14 zile calendaristice.

In exemplul de mai sus, daca cele 48 de ore libere consecutive sunt acordate saptamanal (L-D) dar in prima parte si ultima pe o perioada de 2 saptamani, considerati ca este respectata legislatia in vigoare?

Mentionez ca un astfel de program poate ajuta acolo unde se lucreaza inclusiv weekend.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 13 Octombrie 2023
Codul Muncii
art. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
....

Adica, 5 zile se lucreaza , 2 zile repaus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)
Recuperare zile lucrate in weekend marauder marauder Eu stiu asa...daca angajatul lucreaza sambata, atunci are liber duminica (zi nelucratoare) si luni (libera pt ziua de sambata lucrata). Angajatul va primi ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)