avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Rezidenta fiscala vs impozite
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Rezidenta fiscala vs impozite

1. Care sunt datoriile / impozitele pe care un cetatean roman le datoreaza statului roman, in conditiile in care aceasta persoana lucreaza cu contract in Arabia Saudita, pentru o firma din Arabia Saudita ce nu are legatura cu statul roman; persoana lipseste din tara 320 de zile pe an (dovedit cu viza).

2. Aceeasi intrebare / aceleasi conditii pentru cazul in care lucreaza FARA contract oficial, dar care poate prezenta o forma de agreere intre cetatean si firma respectiva, forma ce cuprinde si venituri ne-constante (dependente de lucrarile efectuate)
Cel mai recent răspuns: Univik , utilizator 11:01, 31 Decembrie 2015
1. nicio obligatie (nu declaratie/nu plata, nici credit fiscal extern) fata de fiscul roman;
2. daca fiscul roman dovedeste veniturile (ca 'neidentificate') de care spuneti (si oricare altele, cu 'sursa neidentificata') le impoziteaza cu 16%, plus dobanzi si penalitati, plus amenda pentru nedeclarare (2010, primul an, daca nu se intra in prescrieri).



Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2015
lee_vue, utilizator
Multumesc pentru raspuns!
Pentru cazul 2 - nu am fost suf de clar: daca persoana stie DINAINTE de a incepe activiatea ca aceasta va fi situatia in care va lucra (fara contract oficial dar cu forma de agreere (agreare? - mama ei de gramatica! :) ), atunci acest act dintre persoana fizica si firma saudita poate constitui document oficial pe baza caruia sa se ajunga in situatia din cazul 1?
Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2015
Univik, utilizator
fara contract activitate dependenta si fara impozitele aferente platie n-are cum sa se ajunga in cazul 1.
OK - pare clar. Ceea ce nu imi este clar in al doilea raspuns al dvs este partea cu "fara impozitele aferente platite" - daca suntem in cazul 1, despre care impozite aferente vorbim? Cele platite in Arabia Saudita?
Si daca despre ele este vorba, daca ele sunt mai mici decat cele din Romania, atunci ar trebui platita o diferenta si in Romania pe baza dublei impuneri? Sau nu este cazul, daca vorbim despre un contract oficial?
cu contract oficial activitate dependenta (de 'munca') desfasurata in strainatate cu angajatorul de acolo nu exista nicio obligatie fata de fiscul roman, chiar daca impozitele platite acolo (despre ele e vorba) sunt mai mici decat cele din romania.

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc impozit/taxe pe venitul obtinut in strainatate sau nu ? dragoicostin dragoicostin Ziua buna tuturor. Pentru ca nu am reusit sa gasesc singur un raspuns clar la aceasta intrebare (cea din titlu) in urma lecturii multor surse, incerc pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit TUDORICA56 TUDORICA56 Buna ziua, lucrez in Arabia Saudita cu contract de munca,.In aceasta tara nu se plateste impozit pe salariu(salariul este net).Vreau sa stiu daca in Romania ... (vezi toată discuția)
Extradare intr-un stat in care pedeapsa poate fi taierea mainii scafesandreea scafesandreea Buna seara. Am si eu o intrebare.Este legala acordarea extradarii intr-un stat in care pedeapsa ar consta in taierea unei maini? (vezi toată discuția)