avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta, injurii si calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta, injurii si calomnie

Lucrez ca fochist in cadrul DGASPC la un centru de integrare prin terapie ocupationala.Nu am prea mare legatura cu ceea ce se intampla in pavilionul cu beneficiari,eu doar asigurandu-le apa calda si agent termic conform fisei postului.
In seara zilei de 30 decembrie ,am intrat in tura la ora 19 .Pe la ora 21-22 au venit la mine la punctul termic un echipaj de politie rutiera din care faceau parte un agent de rutiera ,2 agenti de noapte si un jandarm precum si agentul de paza din cadrul centrului impreuna cu o asistenta medicala angajata a centrului care nu era de servici in acel moment.Agentul de la rutiera mi-a explicat ca au fost solicitati prin serviciul unic 112 de catre asistenta medicala ,sa intervina deoarece eu ,fochistul de servici as fii beat si mi-a solicitat sa suflu in etilotest spunandu-mi ca am dreptul sa refuz daca doresc.Desi cu 3 ore mai devreme sosisem la servici cu autoturismul proprietate personala,am refuzat testarea pe motiv ca nu am fost oprit in trafic si nu e de competenta lor sa fiu testat.Din ceea ce cunosc trebuia sa fie o cerere venita de la Seful de centru ,responsbilul cu protectia muncii sau RSVTI-st.Asistenta mi-a adus mai multe insulte si calomnii .Au mers si au intocmit un proces verbal in care se spacifica faptul ca am refuzat testarea cu etilotestul .
Din ceea ce stiu insulta si calomnia au fost dezincriminate si nu mai sunt in noul cod penal.Ce actiune in instanta (civil sau penal)pot intreprinde pentru a-mi apara demnitatea si pentru a face pe Dna asistenta sa dovedeasca toate acuzele care mi le-a adus?
Mentionez ca nu doresc daune morale exagerate si daca voi obtine ceva(o suma modica de cca 50-1000 lei)o voi dona CITO(centru de integrare prin terapie ocupationala pentru persoane cu dizabilitati).
Intre timp o sa depun o informare/sesizare pentru hartuire morala impotriva dnei asistente.
Multumesc!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gigione01 , utilizator 15:04, 14 Ianuarie 2016
Nu exista sesizari pt hartuire morala,aveti varianta formularii unei actiuni civile pt atingerile aduse onoarei si reputatiei dvs cu posibilitatea solicitarii de daune morale.
Informare/sesizare pentru hartuire morala impotriva dnei asistente.
Ma refer la faptul ca o voi face pentru a fi cercetata disciplinar in cadrul institutiei unde lucram.
Ce artcol pot invoca pt atingerile aduse onoarei si reputatiei?
Exista un model tip de chemare in judecata pentru asa ceva?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
gigione01, utilizator
Art. 72 din Codul Civil:

Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Pentru a nu avea surprize cu respingerea ca nemotivata, ori nefondata, a cererii de chemare in judecata, este recomandat sa fie conceputa de un avocat.
daca ati fi suflat si ar fi foat 0, ati fi putut dovedi ca e calomnie.
Multumesc pentru raspunsul la obiect!
Am aflat ca asistenta mi-a facut 2 informari catre DGASPC
-prima pe 31 decembrie,probabil pentru a informa de situatia pe care am explicat-o in primul post.
-a2-a facuta pe 5 ianuarie,mi-a inscenat faptul ca as fi intretinut raport sexual cu una dintre beneficiarele centrului,cu acceptul ei si as fi platit-o cu 5 lei (fapta fiind petrecuta tot pe 30 decembrie).
Lucru total neadevarat si pe care-l pot dovedi cu martori-angajatii care au fost de servici in seara respectiva(infirmiera,agent de paza) care spun ca victima NU a iesit deloc din pavilion,eu nu eram sub infuanta bauturilor alcoolice.In informare spunandu-se ca am atras-o undeva la 50 metrii in afara pavilionului .Psihologul centrului mi-a spus ca victima nu are discernamant,nu are coerenta in spuse,confunda ore,nume si alte chestii.Mi-a spus ca in raportul care a fost pusa sa il intocmeasca ,a scris ca doar un consult ginecologic ar putea confirma aceste fapte daca au existat.Desi au trecut peste 7 zile de la presupusa fapta.
Intr-un cuvant: nu am fost baut,nu am avut de aface cu acea beneficiara dar asistenta mi-a facut informari in incercarea de a ma da afara.Am fost convocat pe data de 12-01-2016 la sediul centrului pentru CERCETARE DISCIPLINARA PREALABILA.
Din comisie fac parte 3 membri.
Am dreptul sa recuz un membru al comisiei?
Nu am mai fost cercetat disciplinar pana acum(lucrez de 15 luni la stat),ce posibilitati am sa ma apar?E o cercetare interna,nu e cu politie.
Pot cere audierea marorilor ?Inteleg ca o sa mi se dea un set de intrebari la care sa raspund.Fara a avea posibilitatea sa explic verbal sau scris.
Pot cere expertize fizice,psihice eventual detector de minciuni pentru mine,victima cat si asistenta care mi-a inscenat aceste lucruri?
Va rog sa-mi dati un raspuns cat mai repede deoarece sunt foarte....stresat,uimit de ceea ce poate face o peroana fara frica de Dumnezeu si de lege!
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Hărțuire morală sau defăimare profesională? sunt director ... szitanci szitanci Hărțuire morală sau defăimare profesională? Sunt director adjunct și profesor primar într-o școală gimnazială.În luna octombrie am fost bolnavă-am ... (vezi toată discuția)
Salariat declarat nevinovat in urma cercetarii disciplinare. ce se intampla cu reclamantii calomniosi? beegees beegees Buna ziua Cine ia atitudine fata de reclamanti in cazul in care angajatorul, la propunerea comisiei de cercetare disciplinara constata ca salariatul cercetat ... (vezi toată discuția)
Amenintare, santaj Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Lucrez la filiala din Sibiu a unei Companii cu sediul in Bucuresti. Cu ocazia avizarii unui studiu de fezabilitate la Sibiu, am facut multe ... (vezi toată discuția)