avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Formular 088
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Formular 088

bun ziua
Anul trecut am schimbat administratorul firmei adica nu mai este sotia sunt eu.
Astazi am primit de la ANAF o notificare ca trebuie sa depun formularul 088.
Dart fiind faptul ca suntem o firma platitoare de TVA din 2001 cu 4 angajati care niciodata nu a avut probleme cu ANAF-ul si contabilitatea este tinuta de catre sotia mea care este angajata ca si director general ma pot astepta la probleme? Care sunt punctele de mare interes in analizarea acestor situatii?
Cel mai recent răspuns: ilmir1 , utilizator 15:05, 17 Ianuarie 2016
In Monitorul oficial de miercuri s-a publicat formularul "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Se pastreaza aceleasi criterii de inregistrare in scopuri de TVA care sunt aplicabile pentru inregistrarea in scopuri de TVA la inmatricularea societatii si pentru situatia in care ulterior inmatricularii societatea nu atinge plafonul dar doreste sa fie platitoare de TVA.

In cazul in care societatea depaseste plafonul de 220.000 lei si demonstreaza prin cifra de afaceri capacitatea economica si este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, nu exista criterii de conditionare insa printr-un alt act normativ este obligata sa depuna formularul 088 ca sa isi justifice intentia.

OpANAF nr. 3841/2015 reglementeaza declaratia pe propria raspundere privind evaluarea capacitatii economice in vederea inregistrarii in scopuri de TVA.

Nu sunt modificari semnificative fata de reglementarile anterioare, temeiul normativ este actualizat dupa noua numerotare a Codului fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2016
legalmgm, utilizator
Multumesc mult pt raspuns.
Societatea depaseste mult plafonul. este platitoare de TVA din 2001. Motivul din notificare este ca a fost schimbat administratorul
Pe portalul ANAF apare doar actualizarea pt 098 nu si pt 088
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2016
ilmir1, utilizator
Azi am depus D088 stie cineva in cit timp se da raspunsul?
Pana astazi nu am primit nici un raspuns legat de aceasta declaratie.
Dar am si eu niste curiozitati:
1. o firma cu codul de TVA anulat poate emite facturi externe?
2. daca acea firma a cumparat un imobil cu plata in rate de la alta firma . Acea firma a emis factura totala in momentul in care s-a facut contractul, factura cu TVA 24% urmind ca ratele sa fie platite in 5 ani. Ce se intampla cu acel tva? este deductibil sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare formular 088 cu 1 august Geo Georgeta Geo Georgeta Astazi, 03.08. nu mi s-a primit Declaratia 088 pe motiv ca formularul s-a actualizat incepand cu 1 august. Pe anaf nu este formularul actualizat decat cu ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor de tva costicul costicul O I.I. cum se poate inregistra ca platitoare de tva, la cerere? Ce trebuie sa depuna? (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor de tva ContSters103316 ContSters103316 Ce declaratie trebuie sa depun pentru a deveni platitor de TVA pentru o SC infiintata in mai 2014, si de la 01.02.2015 vrea sa devina platitor? 010, 088, 098? (vezi toată discuția)