avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate + partaj (casã)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate + partaj (casã)

Bună la toti
Vă rog să mă ajutati ,am din nou nevoie de sfaturile voastre .
Sotul a mostenit un lot de pămînt de la bunica ,unde am începăt să facem casă . Cînd casa era construită undeva pe jumatate ,sotul a donat lotul de pămînt mamei sale fără să mă anunte , si fără să noteze în documente că ezistă pe acest loc si casa .
Din documentele ce le are sotul pe numele lui sunt -Certificatul de urbanism ,,care a fost luat ănainte de a face donatia

-proiectul casei
Ceia ce tine de autorizatie de constructie,si receptie finală nu există nici pe mama lui nici pe dînsul nici evident pe mine

Din păcate am ajunns să divortăm ,si nu stiu cum pot să demonstrez că această casă noi am construit-o , si ne apartine.
Vă rog să-mi dati un sfat. multumesc
Cel mai recent răspuns: nina49 , utilizator 11:33, 30 Iulie 2009
Cred ca inainte de toate ar fi indicat sa introduceti o cerere de partaj in cuprinsul careia sa solicitati partajarea casei ca bun dobandit in timpul casatoriei. -daca spuneti ca ati divortat deja-.
Fiind edificata in timpul casatoriei -casa vorbesc- legea o prezuma ca fiind bun comun indiferent daca autorizatia este pe numele lui exclusiv.
In acest context el va fi cel care va trebui sa faca dovada ca la edificarea casei are o cota de contributie exclusiva.
Astfel veti primi o suma de bani numita sulta pentru partea de investitii pe care ati facut-o in timpul casatoriei.

In privinta terenului nu se pune problema partajului, insa din perspectiva casei pe care ati construit-o in timpul casatoriei, iar banii lui folositi nu provin dintr-o mostenire roi din vinderea vreunei mosteniri, cred ca veti avea succes cu ajutorul unui avocat, sa obtineti partajul casei.

Insa trebuie sa aveti in vedere ce v-a spus colegul apaidiu: trebuie sa acceptati doar plata unei sulte in schimbul partii ce vi se va cuveni.
Multumesc
Cererea de divort si partaj leam depus odată ,deci merg înpreună
Problema este că că lotul de pămînt e pe numele mamei lui ,iar casa nu figurează pe numele nimănui
Mergeti la Primarie si solicitati o adeverinta din care sa rezulte existenta constructiei, iar alaturi cu celelalte inscrisuri, puteti dovedi ca aveti si d-voastra dreptul la o cota parte din imobilul respectiv.
Situatia terenului , dupa mostenire , era clara : terenul era bun propriu , sotia exercitand doar un drept de superficie asupra acestuia.

Faptul constructie poate fi dovedit prin orice mijloc de proba : martori , orice inscrisuri , prezumtii.Oricum , construita in timpul casatoriei se prezuma a fi comuna , a celor doi soti .Succes.

Alte discuții în legătură

Divort-partaj danydanyela danydanyela va rog daca imi puteti da un rasp la intrebarile mele;am inaintat cererea de divort dar nu am cerut si partajul bunurilor.Noi am construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)
Cerere partaj deucu consulting deucu consulting speta e urmatoarea;dna x introduce actiune de divort care pana in prezent nu este definitiva si irevocabila,povestea este lunga dna fiind plecata din tara,are ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters86398 ContSters86398 bun ziua as dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul socrului-pe numele acestuita Daca ar fi sa ... (vezi toată discuția)