avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana, da sau nu?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana, da sau nu?

Buna ziua,
Sunt emigrat definitiv din Romania de pe vremea cand Ilici facea echipa cu Nastase.Singurul act romanesc ce il posed este certificatul de nastere romanesc.Toate celelalte documente expirabile sunt demult iesite din termen.
Mi s-a spus, cu ocazia votarii in diaspora, ca documentul cu care demonstrez cetatenia romana este pasaportul romanesc sau buletinul (CI)de identitate in termen de valabilitate .Certificatul de nastere ,in viziunea lor,nu este un document serios cu care sa iti justifici cetatenia romana .Asa sa fie?
Sa inteleg ca odata cu expirarea pasaportului si buletinului romanesc expira si cetatenia romana? Dupa rationamentul oficialilor romani asta am inteles.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:56, 17 Ianuarie 2016
ChillFactor a scris:

Mi s-a spus, cu ocazia votarii in diaspora, ca documentul cu care demonstrez cetatenia romana este pasaportul romanesc sau buletinul (CI)de identitate in termen de valabilitate Certificatul de nastere ,in viziunea lor,nu este un document serios cu care sa iti justifici cetatenia romana .Asa sa fie?

Certificatul de nastere nu e act cu care sa demonstrati identitatea pentru ca nu e act cu poza, insa actele dvs. britanice, alaturi de certificatul de nastere romanesc, arata clar ca sunteti (si) cetatean roman (presupun ca aveti dubla cetatenie). Problema a fost ca nu v-au lasat sa votati? Aveati nevoie de un act de identitate/ document de calatorie romanesc cu poza.
Daca doreati neaparat sa votati va puteati face un titlu de calatorie.


ChillFactor a scris:

Sa inteleg ca odata cu expirarea pasaportului si buletinului romanesc expira si cetatenia romana? Dupa rationamentul oficialilor romani asta am inteles.

Nu cred ca au zis chiar asa, sper ca ati inteles gresit si nu sunt chiar asa turtiti.
Cetatenia nu expira in functie de valabilitatea actelor, e un drept obtinut in cazul dvs. prin nastere pe care o sa-l aveti atata timp cat doriti.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2016
Ares-3, moderator
Ares-3Cetatenia nu expira in functie de valabilitatea actelor, e un drept obtinut in cazul dvs. prin nastere pe care o sa-l aveti atata timp cat doriti.



Daca actul cu care se dovedeste cetatenia romana este doar certificatul de nastere inseamna ca oficiiali romani MAE de la sectiile de votare din diaspora incalca Constitutia Romaniei.

Acolo scrie (art36,1) ca drept de vot au toti cetatenii romani .Nu se face referire la identitate.

Chestiunea cu neacceptatul la vot fara pasaport romanesc in termen sau titlu de calatorie il consider un abuz,o gaselnita birocratica tipic romaneasca.Cu alte cuvinte,pana nu marci banul achizitionand un nou pasaport sau un titlu de calatorie nu ai acces la vot.

Practic nu ma cramponez nici o secunda ca nu am fost acceptat la vot .Nu mai traiesc in Romania si prea putin imi mai pasa ce se petrece acolo.Am vrut doar sa semnalez e chestiune rusinoasa pentru un stat ce se vrea modern.

PS. Aici, peste Ocean votez pentru tara mea de adoptie doar cu un tichet de carton cu numele meu sosit prin posta pe adresa mea.Nici macar nu mi se cere act de identitate.Votul este obligatoriu iar cine refuza amenda este pe masura.In loc de stampila si tus folosim creion obisnuit(HB) iar tara este in top 5 mondial..
Rasfoind LEGEA CETATENIEI ROMANE Nr. 21/1991 unde spune la Cap IV ,art21 ca dovada cetateniei romane se face doar cu pasaport,buletin(CI),certificatul de nastere ffind acceptat doar la cei sub18 ani.Nefacandu-se referire la expirarea acestor documente de identitate legiuitorul lasa loc la mai multe intrepretari.Deci oficialii de la MAE pot avea dreptate atunci cand afirma ca fara acte de identitate valabile romanesti NU poti justifica cetatenia romana.Deasemenea ,luandu-ne dupa acest art.21 care NU mentioneaza ca act suprem de dovedire a cetateniei romane indiferent de varsta a certificatului de nastere ci doar acte de identitate vremelnice lasa sa se inteleaga si faptul ca la expirarea acestora un adult peste 18 ani nu mai poate dovedi apartenenta la cetatenia romana.Cu alte cuvinte.daca nu esti atent la data de expirare a pasaportului sau buletinului(CI) expiri si tu odata cu ele ca cetatean roman .Daca doresti sa redevii roman se marca banul pt un nou set de acte de identitate si totul e ok pt inca o perioada.

@Ares-3 Ce parere ai?
Este certificatul romanesc de nastere ACTUL SUPREM prin care un cetatean mai mare de 18 ani poate dovedi si justifica cetatenia romana?
Daca da inseamna ca cei care au redactat Legea 21/1991 bat campii decretand ca acte doveditoare a cetateniei doar actele de identitate expirabile.Probabil ei nu fac distinctie intre acte de cetatenie si acte de identitate.Foarte rusinos si scandalos in acelasi timp.

Multumesc anticipat :)


PS.In tara de adoptiune unde traiesc, documentele care dovedesc cetatenia sunt :Certificatul de nastere sau Certificatul de Cetatenie( acte neexpirabile).In baza acestora se poate obtine ulterior acte de identitate(expirabile)
Legea cetateniei romane, legea nr 21/1991 republicata defineste clar documentele necesare in vederea dovedirii cetateniei romane. Nu ne ramene decat sa ne conformam, fie ca ne place, fie ca nu.
Capitolul IV - Dovada cetateniei romane
Art. 22
(1) Dovada cetateniei romane se face cu cartea de identitate sau, dupa caz, cu buletinul de identitate, pasaportul ori cu certificatul prevazut la art. 20 alin. (4).
(2) Cetatenia copilului pana la varsta de 14 ani se dovedeste cu certificatul sau de nastere, insotit de buletinul ori cartea de identitate, dupa caz, sau pasaportul oricaruia dintre parinti.
(3) In cazul in care copilul este inscris in pasaportul unuia dintre parinti sau, dupa caz, in buletinul de identitate, dovada cetateniei se face cu oricare dintre aceste acte.

Art. 23
In caz de nevoie misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei elibereaza, la cerere, dovezi de cetatenie pentru cetatenii romani aflati in strainatate.
In alta ordine de idei daca imi pierd certificatul de nastere sau imi este furat de o alta persoana aceasta poate declara in fals ca este ,,eu,, in timp ce eu raman fara identitate. Deci poza e binevenita, asa ca actul cu poza dovedeste identitatea cu certitudine. Cetatenii romani oriunde s-ar afla ei nu au decat sa isi citeasca legile tarii a carei cetateni se declara ca sunt si sa isi faca acte de identitate, fara a neglija termenul de valabilitate a acestora.
Multumesc pt raspuns insa tot nu e clar.
Sa luam un exemplu :
O persoana este nascuta in Romania ,are certificat de nastere romanesc dar traieste in Africa si are acte de identittate(cu poza) valabile emise de Republica Malgasa sa zicem.Este ea cetatean roman ?

thks

Alte discuții în legătură

Cetatean cu dubla cetatenie Justitiarul71 Justitiarul71 Sunt un cetatean cu dubla cetatenie, romana si americana. La plecarea din America am uitat pasaportul romanesc acasa. Ajuns in Romania solicit eliberarea ... (vezi toată discuția)
Reinnoire carte de identitate SebastianMich SebastianMich Am o întrebare :) Sunt in Italia de 10 anni si mia scăzut cartea de identitate de 1 an dar pașaportul este valabil. Daca vreau sa merg in Romania îmi ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana susana.magyari susana.magyari am plecat in 1972 in usa si nu am renuntat la cetatenia romana, unde pot sa ma adresez pentru a dobandi un document care sa ateste cetatenia romana , ... (vezi toată discuția)