ChillFactor a scris:
O persoana este nascuta in Romania ,are certificat de nastere romanesc dar traieste in Africa si are acte de identittate(cu poza) valabile emise de Republica Malgasa sa zicem.Este ea cetatean roman ?
Sigur ca da. Este cetatean roman cu domiciliul in Rep. Malgasa.
Peste tot in lume, cetatenii straini care doresc sa se stabileasca in alt stat sunt obligati sa isi faca documente care sa le ateste sederea legala. Prin urmare primesc
act cu poza pe care il folosesc in relatia cu institutiile si autoritatile din tara respectiva.
Referitor la certificatul de nastere ca act suprem care dovedeste cetatenia, se poate spune asa insa doar pana cand persoana implineste varsta de la care trebuie sa-si faca act de identitate pentru a-si putea exercita drepturile, oricare ar fi alea. Si asta peste tot in lume, nu doar la noi.
Apoi, dvs. nu luati in considerare ca in Romania otul este un drept, nu o obligatie.
Aici, peste Ocean votez pentru tara mea de adoptie doar cu un tichet de carton cu numele meu sosit prin posta pe adresa mea.Nici macar nu mi se cere act de identitate.Votul este obligatoriu iar cine refuza amenda este pe masura.In loc de stampila si tus folosim creion obisnuit(HB) iar tara este in top 5 mondial
Pai daca primiti tichetul
pe adresa dvs., cu numele dvs., evident ca doar dvs. puteti vota... faptul ca va aflati in posesia tichetului atesta ca sunteti persoana care e inscrisa pe el. In mod sigur cand se voteaza nu e nimeni obligat sa completeze liste cu numele persoanei, domiciliul, seria si numarul documentului cu care se prezinta la vot, asa cum e la noi.
Daca dvs. mergeti la consulat cu certificatul de nastere ce scriu ei pe formularul pe care se inregistreaza votul?
[ link extern ]
Prin urmare cine vrea sa voteze trebuie sa se identifice cu acte de identitate
romanesti. Autoritatile din tara unde sunteti v-ar lua in considerare cartea de identitate sau pasaportul romanesti? Nu, deci nu pricep de ce vi se pare anormal ca pentru exercitarea unui drept din Romania sa prezentati documente
de identitate romanesti.
PS.In tara de adoptiune unde traiesc, documentele care dovedesc cetatenia sunt :Certificatul de nastere sau Certificatul de Cetatenie( acte neexpirabile). In baza acestora se poate obtine ulterior acte de identitate(expirabile)
Pai vedeti? Exact asa e si la noi. Pe baza acelorasi certificate cetatenii romani isi obtin actele de identitate cu ajutorul carora isi exercita toate drepturile, printre care si cel de vot.