avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana, da sau nu?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana, da sau nu?

Buna ziua,
Sunt emigrat definitiv din Romania de pe vremea cand Ilici facea echipa cu Nastase.Singurul act romanesc ce il posed este certificatul de nastere romanesc.Toate celelalte documente expirabile sunt demult iesite din termen.
Mi s-a spus, cu ocazia votarii in diaspora, ca documentul cu care demonstrez cetatenia romana este pasaportul romanesc sau buletinul (CI)de identitate in termen de valabilitate .Certificatul de nastere ,in viziunea lor,nu este un document serios cu care sa iti justifici cetatenia romana .Asa sa fie?
Sa inteleg ca odata cu expirarea pasaportului si buletinului romanesc expira si cetatenia romana? Dupa rationamentul oficialilor romani asta am inteles.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:56, 17 Ianuarie 2016
ChillFactor a scris:

O persoana este nascuta in Romania ,are certificat de nastere romanesc dar traieste in Africa si are acte de identittate(cu poza) valabile emise de Republica Malgasa sa zicem.Este ea cetatean roman ?

Sigur ca da. Este cetatean roman cu domiciliul in Rep. Malgasa.
Peste tot in lume, cetatenii straini care doresc sa se stabileasca in alt stat sunt obligati sa isi faca documente care sa le ateste sederea legala. Prin urmare primesc act cu poza pe care il folosesc in relatia cu institutiile si autoritatile din tara respectiva.

Referitor la certificatul de nastere ca act suprem care dovedeste cetatenia, se poate spune asa insa doar pana cand persoana implineste varsta de la care trebuie sa-si faca act de identitate pentru a-si putea exercita drepturile, oricare ar fi alea. Si asta peste tot in lume, nu doar la noi.

Apoi, dvs. nu luati in considerare ca in Romania otul este un drept, nu o obligatie.

Aici, peste Ocean votez pentru tara mea de adoptie doar cu un tichet de carton cu numele meu sosit prin posta pe adresa mea.Nici macar nu mi se cere act de identitate.Votul este obligatoriu iar cine refuza amenda este pe masura.In loc de stampila si tus folosim creion obisnuit(HB) iar tara este in top 5 mondial

Pai daca primiti tichetul pe adresa dvs., cu numele dvs., evident ca doar dvs. puteti vota... faptul ca va aflati in posesia tichetului atesta ca sunteti persoana care e inscrisa pe el. In mod sigur cand se voteaza nu e nimeni obligat sa completeze liste cu numele persoanei, domiciliul, seria si numarul documentului cu care se prezinta la vot, asa cum e la noi.
Daca dvs. mergeti la consulat cu certificatul de nastere ce scriu ei pe formularul pe care se inregistreaza votul?
[ link extern ]

Prin urmare cine vrea sa voteze trebuie sa se identifice cu acte de identitate romanesti. Autoritatile din tara unde sunteti v-ar lua in considerare cartea de identitate sau pasaportul romanesti? Nu, deci nu pricep de ce vi se pare anormal ca pentru exercitarea unui drept din Romania sa prezentati documente de identitate romanesti.

PS.In tara de adoptiune unde traiesc, documentele care dovedesc cetatenia sunt :Certificatul de nastere sau Certificatul de Cetatenie( acte neexpirabile). In baza acestora se poate obtine ulterior acte de identitate(expirabile)

Pai vedeti? Exact asa e si la noi. Pe baza acelorasi certificate cetatenii romani isi obtin actele de identitate cu ajutorul carora isi exercita toate drepturile, printre care si cel de vot.
@Ares-3
Sunt de acord cu ce spuneti mai sus mai putin cazul cetateanul malgas.

Eu as spune ca persoana in cauza este sigur de nationalitate romana dar neavand acte de identitate romanesti sa-si justifice si cetatenia romana (conform Legii 21/1991) ea NU este si cetatean roman..Daca persoana in cauza doreste si cetatenie romana nu are decat sa-si cumpere un pasaport romanesc de la Consulatul romanesc cel mai apropiat..

Pacat ca legea 21/1991 nu explica clar sau sa faca distinctie intre nationalitate si cetatenie.
Nici nu e de mirare la cat se doarme prin Senat si Camera Deputatilor asa legi ies pe partea cealalta.

Personal m-am cam lamurit pe acest subiect si rog un moderator a inchide acest topic.

Calde Salutari,
Eu as zice ca nu v-ati lamurit daca nu faceti deosebirea intre nationalitate si cetatenie insa nici nu vreau sa insist pentru ca, va citez,

Nu mai traiesc in Romania si prea putin imi mai pasa ce se petrece acolo.

Subiect inchis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean cu dubla cetatenie Justitiarul71 Justitiarul71 Sunt un cetatean cu dubla cetatenie, romana si americana. La plecarea din America am uitat pasaportul romanesc acasa. Ajuns in Romania solicit eliberarea ... (vezi toată discuția)
Reinnoire carte de identitate SebastianMich SebastianMich Am o întrebare :) Sunt in Italia de 10 anni si mia scăzut cartea de identitate de 1 an dar pașaportul este valabil. Daca vreau sa merg in Romania îmi ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana susana.magyari susana.magyari am plecat in 1972 in usa si nu am renuntat la cetatenia romana, unde pot sa ma adresez pentru a dobandi un document care sa ateste cetatenia romana , ... (vezi toată discuția)