avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de studii

Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de odihna?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 11 Noiembrie 2016
In acest caz, va puteti prevala de :

- art.54 C.mun. : Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

- art.154 C.mun. :
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155 C.mun.
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

....

Art. 157 C.mun.
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)

sau

verificati in Reg.Intern daca exista prevederi legate de acordarea unui concediu de studiu.
Multumesc!
Dar nu as vrea sa mi se suspende contractul pentru 5-6 zile cat sunt in sesiune,din ce am mai citit stiu ca angajatorul trebuie sa imi dea aceste zile pentru studii chiar daca sunt fara plata fara a-mi suspenda contractul
Nu este obligatorie suspendarea c.i.m. pe aceasta perioada.

Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bun, mie mi-a spus asa angajatorul: "ori iti ei concediu de odihna ori concediu fara plata(concediul fara plata,nu insemna intreruperea c.i.m adica sistarea de plati catre stat,vechime in munca?)

Alte discuții în legătură

Concediu dezdemona_dezy dezdemona_dezy buna seara am si eu o intrebare sunt angajat si as dori sa urmez un curs care se desfasoara in week end in alta localitate as vrea sa stiu ce pot face ca sa ... (vezi toată discuția)
Concediul de studii. Allex27 Allex27 Buna ziua. Lucrez intr-un depozit alimentar iar in acelas timp urmez si cursurile unei facultati la Fr (primul an). Peste doua saptamani urmeaza sesiunea iar ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii dragos79 dragos79 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sunt medic si lucrez la o firma privata. Pentru a putea sa-ti iei dreptul de libera practica anual trebuie sa strangi ... (vezi toată discuția)