avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... impozit pe pensia primita din Canada
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

impozit pe pensia primita din Canada

Sint cetatean roman si canadian, am lucrat peste 20 de ani in Canada si m-am pensionat recent. Acum vreau sa ma reintorc in Romania si sa traiesc din pensia acumulata in Canada. Pensiile brute primite din Canada vor fi impozitate la sursa de fiscul canadian, iar eu voi primi pensiile nete. Normal, as vrea sa stiu daca dupa ce voi fi rezident in Romania, fiscul roman va vrea si el sa ma impoziteze pentru pensiile dobindite in Canada. Logic - si de dorit - ar fi sa nu ma mai impoziteze si statul roman, dar nu sint sigur.
Stiu ca exista o conventie de evitare a dublei impuneri cu Canada, mai jos redau prevederile referitoare la pensii:
ARTICOLUL 18
Pensii
Aplicare
1. Pensiile, inclusiv sumele primite din asigurările sociale, provenind dintr-un stat contractant şi plătite unui rezident al celuilalt stat contractant, pot fi impuse în celălalt stat.
2. Pensiile, inclusiv sumele din asigurări sociale, provenind dintr-un stat contractant şi plătite unui rezident al celuilalt stat contractant, pot fi, de asemenea, impuse în statul din care provin şi potrivit legislaţiei acelui stat, dar în cazul sumelor periodice impozitul astfel stabilit nu va depăşi 15% din suma brută a plăţilor periodice plătite unui beneficiar în anul calendaristic vizat, care depăşeşte 12.000 dolari canadieni sau echivalentul în moneda română.
Va rog mult sa ma lamuriti definitiv in aceasta problema, din cite stiu exista si altii in situatia mea. Deci, voi plati impozit si in Romania pentru pensia acumulata in Canada?
Va multumesc mult.
Cu stima,
Dan

Alte discuții în legătură

Impozit pe pensia primita din canada DanPol DanPol Sint cetatean roman si canadian, am lucrat peste 20 de ani in Canada si m-am pensionat recent. Acum vreau sa ma reintorc in Romania si sa traiesc din pensia ... (vezi toată discuția)
Vanzarea taxata in romania se mai impoziteaza ca venit unui cetatean canadian? danacri danacri Sunt imputernicita sa vand apartamentul mostenit de prietena mea de la parintii ei, ea fiind emigrata in Canada si cetatean canadian. La notariat voi plati, ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman, rezident al unei tari din orientul mijlociu (tax free salary), trebuie sa plateasca impozit la repatrierea in romania? georgekwt georgekwt Buna Ziua! Sunt plecat din Romania din 2003, februarie, cu contract de munca, obtinut prin firma de intermedieri, in Emiratele Arabe, unde am lucrat in ... (vezi toată discuția)