avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti

Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait in concubinaj din 2009 pana in 2014. Din septembrie 2014 eu si fiica mea locuim fara el. In acest moment eu si fiica mea ne schimbam domiciliul in alt oras, tatal urmand sa ramana in orasul unde am locuit cu totii. In acest context, tatal ma ameninta cu faptul ca nu este de acord sa mut copilul din oras, ca am nevoie de semnatura lui pentru asta si ca imi va face proces pentru obtinerea custodiei.
Va rog sa imi spuneti, in momentul de fata, care este statutul nostru legal fata de copil? Cine si cum are custodia? Care sunt, conform legii, obligatiile si indatoririle noastre ca parinti? Am nevoie de acordul scris al tatalui pentru a-mi schimba domiciliul in alt oras? Dar pentru a o muta la gradinita/scoala?

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Potrivit art 505 din Noul Cod Civil pentru copilul din afara casatoriei, autoritatea parinteasca se exercita in comun daca parintii convietuiesc iar in cazul in care parintii nu convietuiesc (cazul dvs) modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de instanta de tutela care de cele mai multe ori, cu exceptia unor cazuri speciale, stabileste autoritatea parinteasca tot in comun pentru ambii parinti.
Beeank a scris:

Am nevoie de acordul scris al tatalui pentru a-mi schimba domiciliul in alt oras? Dar pentru a o muta la gradinita/scoala?

Nu puteți muta copilul la altă școală/grădiniță fără acordul scris al tatălui.
În privința domiciliului copilului, instanța va stabili la care dintre părinți va fi.
Obligațiile și îndatoririle părintești le aveți identice cu cele ale părinților căsătoriți.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Stiu ca suna ca o placa stricata: mediati.
Vedeti ce vreti dvs, ce vrea tatal, ce ii este de folos copilei. Cum se vor desfasura legaturile dintre fata si tata. Cum va participa tatal la cresterea fetei. Cum va veti petrece vacantele, aniversarile, plecarile in afara tarii, activitatile extracuriculare. Cum veti proceda in cazurile in care fata se imbolnaveste, etc, etc, etc
Dreptul de a va muta îl aveți.
Îl anunțați și gata.

Sa aibă și el dreptul de a ști ce mai este cu copilul dacă îl interesează. ..
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dreptul de a va muta îl aveți.
Îl anunțați și gata.

Sa aibă și el dreptul de a ști ce mai este cu copilul dacă îl interesează. ..

Dezinformați`!!!!!!
Cum să plece dacă copilul e la școală/grădiniță, iar pentru a transfera minorul la altă unitate de învățământ are nevoie de acordul scris al tatălui`?!
Care este interesul copilului în acest caz`?!
Este în interesul minorei să plece cu mama în alt oraș, sau să rămână cu tata, dacă acesta din urmă dorește să o oprească la el`?!

Alte discuții în legătură

Domiciliu minor ContSters205298 ContSters205298 Hotararea Instantei: Autoritatea parinteasca asupra minorului se exercita in comun de ambii parinti,domiciliul minorului la mama (oras). Intrebare: Tatal ... (vezi toată discuția)
La 14 ani-autoritate parinteasca crisjila crisjila Buna ziua, Locuiesc in Franta impreuna cu sotia,ea are 2 copii,impreuna Avem un bb de o luna si eu mai am un baiat care face 14 ani in mai. Nu am fost ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)