avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare CIM pe perioada determinata pe locul unei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare CIM pe perioada determinata pe locul unei titulare de post aflata in CCC - pot beneficia de somaj?

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: sunt insarcinata si CIM imi expira cu apox. 1 luna inainte de a putea intra in concediu prenatal. CIM este pe perioada "determinata - CIC", adica sunt pe locul unei titulare de post care urmeaza sa revina din CCC. Am cateva nelamuriri:
- pot beneficia de somaj in acest caz?
- daca imi iau concediu de risc maternal cu o saptamana inainte sa imi expire CIM, cu o durata de pana la data la care pot intra in concediu prenatal, mai este necesara inregistrarea la somaj sau cum se procedeaza in acest caz? Carei Autoritati ma adresez in asa fel incat sa nu imi afecteze conditia de continuitate pentru CCC 2 ani?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 18 Februarie 2016
1. Puteti beneficia de somaj, daca indepliniti urmatoarele conditii :
- să aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de anterior înregistrării cererii.
- raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile dvs. In speta, aceasta conditie dvs o indepliniti - incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat este un motiv neimputabil salariatului (art.5 din Normele de aplicare a legii 76/2002).

2. La incetarea c.i.m. , va depuneti actele pentru somaj.

Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii c.i.m., daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Actele pentru somaj le veti depune la AJOFM în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

3. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Pe perioada acestor concedii , plata indemnizatiei de somaj este suspendata, conform art.45 alin.1 lit.g din Legea nr.76/2002, reluarea platii facandu-se la incetarea fiecaruia din acest tip de concediu.

Art. 45 din Legea 76/2002
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Certificatele medicale le veti depune la AJOFM care le va plati, iar cererea pentru acordarea CCC o faceti catre AJOFM, actele de acordare a indemnizatieie aferente le depuneti la Primaria in raza careia aveti domiciliul sau resedinta.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Mai am o intrebare, ca nu am gasit pana acum in discutiile de pe forum: cum se calculeaza indemnizatia de concediu de risc maternal in cazul de fata? Sau este o suma fixa?
1. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este de 75% din baza de calcul.

2. - Baza de calcul este formata din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediul de risc maternal.
- In aceste venituri pot intra veniturile din salarii, din concedii medicale, din indemnizatia de somaj etc.
Va multumesc foarte mult! Mi-ati fost de mare ajutor! :)
Concediul prenatal, postnatal si CCC se calculeaza la fel sau au alta formula de calcul?

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Concediu femei insarcinate cu contract pe perioada determinata danaturcu danaturcu buna, sunt angazata pana in data de 18.05.2015,iar eu intru in concediu pe data de 4.05.2015,pot beneficia de cei 2 ani de concediu? Dava da ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)