avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort în urma violentei domestice, doi copii minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort în urma violentei domestice, doi copii minori

Bună seara! Sunt angajată, mă pot duce să locuiesc în casa părintească. Sunt agresată psihic și fizic de soțul meu. Avem doi copii minori, de 3 și 6 ani. Prima dată când am fost lovită am scos un certificat medico-legal, dacă nu am făcut plângere la poliție mă pot ajuta de el la divorț? Am fost lovită și a două oară, clar ar mai urma și alte bătăi. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a divorța și totul să fie legal?menționez ca nu am părăsit domiciliul, soțul nu lucrează dar are o casă pe numele lui, eu nu am. Poate lua el copiii dacă la el sunt condiții materiale mai bune decât la mama mea? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 23:13, 20 Februarie 2016
Daca nu aveti unde sa locuiti cu minorii poate sa ii obtina el.
Trebuie sa locuiasca undeva sigur ei.

Dreptul la divort il aveti fara probleme dar vedeti cum rezolvati cu locuinta minorilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luati copii, mutati- va la parinti si depuneti actiunea de divort.
Este important ca locuinta parintilor sa fie una decenta, asa incat sa aveti conditii optime pentru cresterea si educare minorilor.
Chiar daca tatal are o locuinta mai buna si este proprietar, acesta nu are un serviciu, pe cand dvs.aveti, iar venitul este un argument in plus ca va puteti creste copii si singura.
Mai mult decat atat copii sunt mici si varsta este unul din criteriile avut in vedere de instanta la stabilirea locuintei minorilor.
In cadrul actiunii solicitati desfacerea castoriei din culpa exclusiva a paratului, reluarea numelui avut anterior casatoriei, exercitarea autoritatii in comun ( daca nu aveti motive temeinice pentru ca autoritate parinteasca sa fie exercitata de dvs,), stabilirea locuintei minorilor la domiciliul dvs, stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorilor in functie de venitul minim pe economie.
Tot ceea ce va spun aici si ceea ce spuneti dvs. mai sus referitor la violenta psihica si fizica se concretizeaza in probe - inscrisuri, martori, interogatoriu, ancheta psihosociala,
Da, certificatul medico- legal se poate folosi in cadrul divortului ca proba in categoria inscrisuri.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Tatal copiilor are venituri? Nu are salariu, dar are din ce trai?
Puteti parasi domiciliul impreuna cu minori avand in vedere violenta tatalui. Este chiar un gest de ocrotire a minorilor si a dvs, un mediu agresiv nefiind tocmai un mediu potrivit pentru cresterea copiilor.
Introduceti actiunea de divort la judecatoria unde ati avut/aveti ultimul domiciliu comun.

Daca nu aveti conditii optime la parintii dvs puteti introduce mai intai un ordin de protectie impotriva sotului prin care sa solicitati pe considerente de violenta indepartarea acestuia din domiciliu chiar daca este proprietar (ordinul se aplica pe o perioada de maxim 6 luni cu posibilitatea de prelungire in conditii speciale). Cererea de protectie trebuie argumentata si motivata temeinic (certificate medico-legale, martori, alte probe), iar daca ati obtinut indepartarea sotului din locuinta pe perioada stabilita de instanta va puteti reglementa si situatia locativa gasind solutii optime atat pentru dvs cat mai ales pentru minori.
Intre timp introduceti si actiunea de divort.
Cererea de ordin de protectie se solutioneaza in regim de urgenta (maxim 1 saptamana)
@ DarSab
Ati primit toti pasii de la @simonette12. In plus, ati putea cere in instanta, exercitarea exclusiva a custodiei (legea 257/2013, art.398 ) S-ar putea sa aveti sanse (pentru violenta), atasand certificatul medico-legal cat si faptul ca tatal nu are un loc de munca. Nu-l ajuta nici faptul ca este proprietar. Am inteles ca la puteti locui cu copiii in casa parintilor dvs. Oricum, se va face o ancheta sociala si parintii dvs. nu traiesc in ghena de gunoi.
Urgent luati copiii si mergeti sa locuiti la parinti.. Intentati imediat actiunea de divort.
Nu va faceti griji. A disparut motivatia " parasire de domiciliu ".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de sot violent Cristina ioana lacan Cristina ioana lacan Buna intentionez sa divortez de sotul meu pentru ca ma batut de 4 ori din care de 2 ori in fata copiilor!am depus 2 plangeri la politie dar el a spus ca poate ... (vezi toată discuția)
Custodie minor jana orascu jana orascu cum pot obtine custodia unui minor de 4 ani daca sotul e agresiv si violent si intentionez sa divortez ? E mai bine sa raman in domiciliul comun sau sa iau ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala in procesul de divort white55511 white55511 Ce presupune ancheta sociala in cadrul unui proces de divort? Poate sa se faca incredintarea unui copil minor de 4 ani unui tata care a fost violent cu ... (vezi toată discuția)