avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata prin CEC pensie de intretinere pentru minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata prin CEC pensie de intretinere pentru minor

Un părinte nerezident dorește să-și achite pensia de întreținere pentru minor, dar nu o poate contacta în nici un fel pe mama acestuia.
La telefonul fix refuză să-i răspundă, iar la e-Mail la fel nu răspunde.
Pentru a nu acumula prea multe luni restante poate să depună sumele de bani la CEC pe numele mamei minorului?
Din fericire îi știe CNP-ul din buletin, dar oare îi poate pune banii într-un cont special la CEC, numai pe baza numelui acesteia și a CNP-ului?
Procedând așa, să evite spre a fi acuzat de abandon de familie, scenariu regizat de mama copilului drept motiv și probă prin care să solicite instanței Autoritate Părintească Exclusivă.
Cum se procedează deci, plata datoriilor prin CEC?
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 20:50, 25 Februarie 2016
Da.
Deschide un cont pe numele copilului sau. Trebuie mentionat ca poate “scoate” banii mama copilului (si numele tatalui poate fi trecut). Apoi trimite un email in care scrie informatiile contului – poate fi si o scrisoare recomandata, cu confirmare de primire. Pe foile de varsamant se va scrie {pensie de intretinere minor”.
CEC-ul primeste sume spre consemnare de la persoane fizice/juridice in favoarea altor persoane fizice/juridice pe seama si la dispozitia executorului judecatoresc.
Art. 1008
Consemnarea sumei sau a bunului
(1) Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituţie de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somaţia. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea şi nu poate fi condiţionată de existenţa acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condiţiile prevăzute de lege.
(3) Consemnarea va fi precedată de o nouă somaţie adresată creditorului în care se vor arăta ziua şi ora când şi locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune.

Detalii: [ link extern ]

Puteti alege calea asta sau sa incercati sa deschideti cont pe numele copilului si imputernicit mama sa, asta nu stiu in ce conditii o puteti face, mergeti la unitate cec sa intrebati.
La orice imputare de aceasta natura, mama trebuie sa faca dovada ca a informat tatal de modalitatea de descare a pensiei de intretinere. Lipsa acestei dovezi (cont, mandat postal, numerar), nu numai ca-l exonereaza pe tata de vreo raspundere, ba chiar mama devine ca dezinteresata de colectarea unui drept al minorului.
Mama are obligatia de a indica o modalitate de plata rapida si ieftina, in acest caz primand incasarea directa in numerar, contra chitanta de mana, respectiv viramentul bancar in contul indicat de mama, In acest din urma caz, tatal ar trebui sa trimita mamei dovada platii si sa obtina de la aceasta confirmarea de incasare a platii.

Sfatul meu este ca tatal sa acumuleze numerarul si, la proxima ocazie care ar implica interventia autoritatilor civile sau penale, sa il inmaneze mamei contra semnarea de catre aceasta a chitantei descarcatoare care sa cuprinda suma totala si indicarea lunilor acoperite.

Aceleasi argumente pot fi folosite de tatal de bunacredinta si in cazul in care se trezeste cu o executare silita in cadrul unei contestatii la executare efectuata in termenul legal pentru a scapa de cheltuielile de executare.
Emailul prin care domnul cere adresa mamei sau contul în care să vireze pensia de intreţinere sunt dovezi suficiente că domnul a fost de bunăcredinţă.În clipa în care mama minorului îi face plângere penală pentru abandonul minorului, trebuie să-şi declare adresa, iar tatăl îi poate trimite pensia copilului.
Neplata pensiei alimentare nu este motiv pentru autoritate părintească exclusivă.
Pai, Martonze, nu e treaba si nici putinta tatalui de a afla adresa vatamatei din plangerea ei penala! Apoi plata prin mandat postal e consumatoare de timp si bani care nu ii pot fi solicitati tatalui de buna credinta. Posta nu trimite conf de primire la incasarea mandatului, Doar dupa vreo luna, daca nu i-a luat destinatarul sau cine stie ce alt fraudator potential, banii se returneaza expeditorului. Treaba cu mandatul postal e evitabila, daca nu scrie explicit in hotararea instantei. Oricum, daca e vba de adresa, se pot inmana banii in numerar daca NEAPARAT mama e asa de penticostala ca nu vrea IBAN sau EMAIL.
Ea tre sa faca pe dr.cu`n patru ca sa incaseze dreptul copilului si sa confirme incasarea!
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator

Alte discuții în legătură

Poprire imposibil de executat smeagull smeagull Buna ziua, Ca angajator, sunt tert poprit din oficiu, de catre instata, pentru pensia alimentara datorata de salariatul meu. In prima luna de la ... (vezi toată discuția)
Consultare balcania balcania In urma sentintei de divort minorul a fost incredintat mamei urmand sa platesc pensie de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca. La locul de munca ... (vezi toată discuția)
Cum sa platesc banii daca creditorul nu vrea sa-i ia decat prin executor ALY_ALY30 ALY_ALY30 Buna ziua Am pierdut procesul si trebuie sa i dau celuilalt suma de bani,destul de maricica,dar asta e......Am luat leg cu avocata acestuia si mia zis ca nu ... (vezi toată discuția)