avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... termen valabilitate certificat medical la angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

termen valabilitate certificat medical la angajare

Exista un termen de valabilitate pentru certificatul medical de medicina muncii la angajare? Avem un angajat nou care spune ca are deja un certificat din ianuarie ( deci de mai mult de o luna). Mai este valabil, sau trebuie sa- l trimit din nou la analize? Exista un termen de expirare a unor astfel de certificate? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 23:38, 22 Martie 2016
Nu exista posibilitatea de a se emite un certificat medical de medicina muncii pentru angajare.
Angajatorul trimite lucratorul la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, completand o fisa pe care sunt mentionate/ bifate riscurile profesionale existente la locul de munca pentru care doreste examinarea medicala a respectivului lucrator.
In functie de locul de munca/ meseria/ riscurile profesionale bifate, medicul efecteaza examinarea medicala a lucratorului in vederea angajarii. In final, medicul completeaza o fisa de aptitudine pentru lucratorul respectiv, mentioneaza apt/ inapt/ apt conditionat (precizeaza conditiile) pentru locul de munca solicitat, semneaza, dateaza si parafeaza fisa.
Fisa de aptitudine este valabila numai pentru lucratorul examinat medical, pentru locul de munca/ meseria/ riscurile profesionale bifate, pentru angajatorul care a trimis lucratorul la examinare.
Cum examinarea medicala periodica este, de regula, obligatorie anual, o fisa de aptitudine deja emisa poate fi valabila pana la prima examinare medicala periodica, resepctiv pana la aparitia altor riscuri profesionale, suplimentare sau la schimabrea locului de munca/ profesiei.
Va multumesc pentru raspuns, asa ma gandam si eu, pentru ca este vorba de fisa medicala emisa pentru un anume angajator. Cred ca are un certificat emis de medicul de familie, care nu ar fi valabil.
Exista medici de familie care au si specializarea de medicina muncii, dar care incepand cu 2010 nu mai pot sa semneze legal fisa de aptitudine si sa confirme apt/ inapt/ apt conditionat.
Vezi HG 355 din 11.04.2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (actualizată până la 19.01.2012):
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
ionion2000, utilizator
gigipopa a scris:

Exista medici de familie care au si specializarea de medicina muncii, dar care incepand cu 2010 nu mai pot sa semneze legal fisa de aptitudine si sa confirme apt/ inapt/ apt conditionat.


Forma corecta a frazei de mai sus e urmatoarea:
Exista medici de familie care au si competenta in medicina de intreprindere, dar care incepand cu 01.01.2011 nu mai au voie sa efectueze examenul medical de medicina muncii.
Medicii de familie care au si competenta in medicina de intreprindere nu au avut voie niciodata sa semneze legal fisa de aptitudine.
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
ionion2000, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie de boala... Doru Florentin Doru Florentin La un bolnav de 46 ani cu scleroza multiplă recurent remisiva i se poate tăia pensia grad doi, în contextul în care încă este pe picioare? Preventiv am ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fisa medicala angajare din luna mai alinadutu22 alinadutu22 Buna ziua vreau si eu sa stiu care este valabilitatea unei fise medicale mai ?6 luni sau 12 luni ?:P (vezi toată discuția)
Aviz medical pentru siguranta circulatiei constantin laurentiu ilie constantin laurentiu ilie La multi ani, Cunosc H.G. nr 355/ 11.04.2007 si stiu ca angajatorul este obligat sa suporte costurile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice ... (vezi toată discuția)