avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din hypermarket
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din hypermarket

S-a intamplat aseara in hypermarketul in care imi fac de obicei cumparaturile.Am pus unele produse in carucior si alte produse le-am bagat intr-un rucsac pe care il aveam in carucior.Ajunsa la casa am achitat produsele din carucior si cand sa ies de la casa niste domni ma roaga sa merg cu ei intr-o camera a magazinului.M-au intrebat daca am luat ceva din magazin,raspunsul meu fiind nu la inceput(imi era rusine de prostia facuta si nu vroiam sa recunosc),pe urma am recunoscut si am scos totul din rucsac.Au inceput sa scrie ce am luat din magazin,cum s-a intamplat,am vorbit frumos cu ei ca imi recunosc vina si ca am facut-o dintr-o prostie,eram dispusa sa achit contravaloarea produselor 170 de roni,la care unul dintre domni a zis ca a sunat la politie si ca asa i s-a zis de sus si nu are ce sa faca.a venit politia a sesizat ce au scris cei de la hypermarket,au scris si ei un act cum s-a intamplat si inca un act cu bunurile in valoare de 170 de lei care sunt returnate magazinului.Am mers la politie,acolo mi s-a facut un proces-verbal cu cele intamplate ,dupa cum a zis domnul politist cu actele de la hypermarket si cu acest proces verbal se va intocmi un dosare penal.Am intrebat daca pot plati o amenda administrativa sau altceva,pentru ca am inteles ca daca voi avea dosar penal o sa am cazierul patat si chiar nu mi-as dori,si mi s-a zis ca legile s-au schimbat si ca nu are ce sa faca.Singurul lucru pe care mi l-a zis a fost sa incerc sa merg la hypermarketul unde sa intamplat si sa vorbesc cu managerul de la securitate,poate pot achita la ei ceva bani pentru cele intamplate,adica sa rezolv problema cumva.Desi nu cred ca vor dori,,dat fiind faptul ca acel manager de la securitate a fost prezent la cele intamplate si nu era de acord nici cu achitarea banilor pentru bunurile furate,nici cu alta metoda de rezolvare decat politia.Spuneti-mi si mie ce risc,cum as putea rezolva problema,care vor fi consecintele,,,multumesc
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
Pentru savarsirea infractiunii de furt riscati o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. In cazul furtului, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Sfatul meu este sa incercati o impacare, in caz contrar va trebui sa va asigurati o aparare eficienta pentru a obtine o pedeapsa cat mai mica, cu o modalitate de executare neprivativa de libertate, eventual aplicarea unei amenzi.
Daca nu se dispune o solutie de renuntare la urmarire penala pana la publicarea Deciziei CCR ref. la neconstitutionalitatea art. 318 c.p.p. este foarte probabil sa fiti trimisa in judecata.
Cat despre impacarea cu respectivul magazin, nu cred ca sunt sanse, de regula nu sunt dispusi la asa ceva.
Da, marile magazine nu accepta împăcarea.

Nu veți păți nimic dacă se urgenteze finalizarea urmăririi penale.
Dacă nu se urgenteze, situația poate fi destul de imprevizibila în funcție de ceea ce va prevedea noua lege.
ar fi vreo procedura de urgentare a finalizarii urmarii penale?
probabil v-ati intalnit cu astfel de situatii.va rog sa imi spuneti ce consecinte pot fi???

Alte discuții în legătură

Furt din magazin iupitzu iupitzu Buna ziua. Am incercat sa sustrag de la Lidl niste haine. Am facut niste cumparaturi, iar cand am ajuns la casa, am pus doar produsele alimentare pe banda. ... (vezi toată discuția)
Furt din hipermarket Haz29 Haz29 Salutare Am si eu o intrebare. Am facut prostia de a incerca sa sustrag dintr-un magazin produse in valoare de 140 de lei si am fost prinsa la iesirea din ... (vezi toată discuția)
Furt în supermarket Twdycs Twdycs Bună ziua , am fost prins de către securitatea supermarketului şi duş într o cameră pentru a plăti produsele in valoare de 50 lei (dulciuri ), le am ... (vezi toată discuția)