avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... stergere \"datorie\" la asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

stergere "datorie" la asociatie de proprietari

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca am posibilitatea sa dau in judecata in contencios administrativ asociatia de proprietari si daca in acest caz exista costuri mari.Pe scurt, comitetul asociatiei a luat hotararea de a face o lucrare in bloc intr-o singura sedinta, fara cvorum, lucrare care a costat 36000 lei, adica cca.600 lei/apartament.Avand in vedere faptul ca hotararea nu a fost luata cu respectarea legii ( nu mai vorbesc de faptul ca lucrarea este prost facuta, contractul intre asociatie si societatea respectiva este intocmit gresit, cu completari in pix,etc,costurile lucrarii sunt exagerate, avand in vedere preturile de pe piata ale materialelor folosite ) as vrea sa stiu daca am castig de cauza si daca e corect sa apelez la instanta de contencios si daca este costisitor.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: toni6687 , utilizator 11:57, 5 Martie 2016
Lucrarile cu valori atat de mari se aproba in adunarea generala si nu de comitetul executiv.
Comitetul poate decide executarea unor reparatii urgente, accidentale.
Nu va poate garanta nimeni castigarea procesului, depinde de probele prezentate.
Dispozitiile in vigoare prevad obligativitatea ca executarea intretinerii si reparatiilor partilor comune de constructii si instalatii sa fie realizate de catre asociatia de proprietari
Tot dispozitiile in vigoare L nr 230/2007 ,HG nr 1588/2007 prevad obligatia asociatiei de proprietari ca pentru executarea lucrarilor de reparatii la parti comune de imobil-care implica efort financiar apreciabil ,sa existe hotararea adunarii generale
Dispozitiile in vigoare prevad procedura concreta pentru executare lucrari de reparatii la parti comune,inclusiv selectie de oferte-in lipsa careia lucrarea poate fi respinsa la plata
Este hazardat ,in lipsa documentelor sa ne pronuntam asupra sanselor dv de obtinere hotarare favorabila
Aspectul ca lucrarea a fost dispusa de comitetul executiv si nu de catre adunarea generala,
lipsa selectiei de oferte,pretul contractului-in raport de pretul pietii,sunt elemente care ar putea fi apreciate in favoarea dv
comitetul asociatiei a luat hotararea de a face o lucrare in bloc intr-o singura sedinta, fara cvorum, lucrare care a costat 36000 lei, adica cca.600 lei/apartament.Avand in vedere faptul ca hotararea nu a fost luata cu respectarea legii


pe langa sfaturile pe care le-ati primit mai sus, vreau sa fac o remarca:
sunteti sigur ca nu a fost vorba de Adunarea Generala? care a luat acea hotarare? (din ce spuneti mai sus...eu deduc ca nu stiti sigur). Solicitati hotararea si cititi-o, verificati-o, inainte de a actiona, fiindca poate fi luata cu un cvorum mai mic, in cazul in care se re-convoaca Adunarea Generala a Proprietarilor, din lipsa de cvorum (50%+1 din nr. proprietarilor)...poate era la a doua convocare si atunci se poate lua cu 50%+1 din nr. proprietarilor prezenti...nu din totalul proprietarilor.

aveti aici temeiul legal: Conform Legii 230/2007: (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz.

(altfel spus, mi-e greu sa cred ca au facut aceasta lucrare fara acoperire legala, dar poate ma insel...)
Analizati mai intai toate aspectele...
Succes!
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
toni6687 a scris:
As vrea sa stiu daca am posibilitatea sa dau in judecata..

E libertate si democratie asa ca oricine poate actiona in judecata pe oricine. Iar judecatorii pot respinge cererea sau pot accepta.

Dar poate ne spuneti si noua despre ce lucrare este vorba. In legea 230/2007 se prevede ca proprietarii sunt obligati sa intretina, sa repare.. iar cei ce conduc asociatia sunt obligati sa ia masuri pentru remedierea avariilor, sa intretina si sa repare..
In lege nu se prevede, asa cum gresit sustin unii mai sus, obligativitatea ca lucrarile sa se execute in urma unei hotarari, avand in vedere ca hotararile se iau in adunarea generala.
Daca discutam de o hotarare a adunarii generale, aceasta poate fi luata in conditiile in care adunarea generala este statutara, indiferent de numarul participantilor.
Comitetul executiv nu ia hotarari ci doar decizii iar sedinta de comitet este statutara daca sunt prezenti peste jumatate din numarul membrilor CE.

Poate reveniti si ne spuneti ce lucrare s-a facut in asociatia dumneavoastra.


Stiu ca la a doua convocare hotararea poate fi luata fara cvorum, insa nu a existat o a doua convocare in acest sens. Am vazut procesul verbal, care are modificat numarul participantilor la sedinta si care nu are anexat un table cu numele si semnaturile celor care au votat pentru achizitia aceasta
Lucrarea s-a facut cu tigani, a constat in inlocuirea burlanelor de scurgere. pretul materialelor din devizul de lucrari este de cel putin doua ori mai mare decat la magazinele specializate.

Alte discuții în legătură

Achizitii servicii reparatii de catre asociatii de proprietari toni8766 toni8766 As vrea sa stiu care este modalitatea concreta prin care se contracteaza o firma de reparatii de catre asociatia de proprietari, cum se iau deciziile in ... (vezi toată discuția)
Reprezentare la adunarea generala a asociatie de proprietari anonim281986 anonim281986 Buna ziua! Am participat la o sedinta convocata de catre 3 proprietari membri ai asociatiei, sedinta pentru care au intocmit un singur convocator in care ... (vezi toată discuția)