avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Reparare/ inlocuire telefon in garantie
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Reparare/ inlocuire telefon in garantie

Buna ziua,


Am urmatoarea problema cu un vanzator in calitatea mea de consumator din cauza modalitatii de reparare efectuata de service-ul autorizat cu care ei colaboreaza:
- telefonului inteligent aflat in garantie i s-au inlocuit bateria si placa de baza, iar astfel telefonul are un nou IMEI si o noua serie a produsului.
Am apelat si la ANPC pentru un punct de vedere, dar raspunsul, primit astazi, mi-a fost nefavorabil.
Intrebarile mele sunt:
- vi se pare normal si corect (ca legal cel mai probabil este) ca daca se inlocuieste asa de mult dintr-un produs, incat ramane doar carcasa si ecranul din el, sa se considere reparare si nu inlocuire? Mai ales in cazul telefoanelor inteligente, unde practic placa de baza este telefonul in sine (si de regula, luata separat, costa mai mult decat un telefon nou)?
- vi se pare ca daca s-a schimbat seria unui produs ca si consecinta a inlocuirii placii de baza, vorbim legal de unul si acelasi produs, sau de alt produs nou (care intamplator are o carcasa veche)?
Miza acestor intrebari si a solicitarii punctului de vedere ANPC este faptul ca eu consider ca in situatia descrisa, mi-a fost inlocuit produsul. In cazul inlocurii, pretind un produs nou cu garantie noua conform legislatiei in vigoare, nu un produs „nou" intr-o carcasa veche, cu continuarea perioadei de garantie. Si a fost vorba de un produs care la data cumpararii, in toamna anului 2014, era varf de gama si a costat 2300 de lei. Nu ca pretul mai mare sau mai mic ar conta in aplicarea legii...
Da, dacă mi se inlocuia placa de baza, dar produsul - telefon - avea aceeasi serie veche (chiar si dupa schimbarea IMEI-ului), atunci o consideram reparare din punct de vedere legal, chiar daca moral nu.
Ce pot face mai departe din punct de vedere legal daca considerati ca am dreptate in situatia in care am primit deja raspuns nefavorabil de la ANPC pe aceasta speta? Exista si o „curte de apel” in cadrul ANPC pentru a contesta o solutie data de o filiala judeteana?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
andreicaraus77, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreicaraus77 , utilizator 14:19, 5 Martie 2016
Buna ziua,

Va puteti adresa în scris Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, B-dul Aviatorilor nr. 72, sector 1, Bucureşti cod 011865.

Nu stiu daca veti rezolva ceva in sensul dorit de dvs. pentru ca au respectat ce spune legea 449/2003:
Art. 11. - (1) În cazul lipsei conformităţii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului în primul rând repararea produsului sau are dreptul de a solicita înlocuirea produsului, în fiecare caz fără plată, cu excepţia situaţiei în care măsura este imposibilă sau disproporţionată.
[...]
(5) În cazul reparării produsului, în acesta vor fi montate numai piese noi.
Înțeleg asta și nu contest faptul că a fost reparat, nici faptul că poți să înlocuiești tot într-un produs, și să-l considerăm totuși același produs, cu 100% componente noi, doar pentru că i-a rămas aceeași serie prin care acest produs se identifică.
Dar având o altă serie de identificare (și alt IMEI, dar asta de asemenea nu este o problemă), nu considerăm legal că vorbim de alt produs? Plus că faptul că are o nouă serie, motiv din care eu consider că am primit alt produs, este un lucru pe care l-am constatat, nu care mi s-a comunicat, mi s-a comunicat doar că am IMEI nou, ceea ce este normal până la urmă, având altă placă de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie telefon xp-kry xp-kry In data de 26.04.2016 am achizitionat un telefon iPHONE de la Vodafone. In data de 05.01.2018 l-am trimis in service ( Regenersis ) pentru ca se defectase . ... (vezi toată discuția)
Garantie telefon mobil tdr- tdr- Buna ziua, am un telefon mobil(in garantie) care se tot strica are trei reparatii nu sunt sigur dar am inteles ca dupa 3 reparatii ai dreptul sa ceri banii ... (vezi toată discuția)
Lege privind garantiile candyman19_2003 candyman19_2003 Buna ziua. Lucrez in retail si as vrea sa lamuresc cateva neclaritati pe care le am legat de legea 449/2003, lege care se refera la acordarea ... (vezi toată discuția)