avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... II pot propune salariatului alt loc de munca daca pt.a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

II pot propune salariatului alt loc de munca daca pt.a evita concedierea in baza art.65 alin(1)?

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legal sa-i propun salariatului un alt loc de munca, conform studiilor sale, daca departamentul din care face parte se desfiinteaza si dorim sa evitam concedierea in baza art.65 alin.(1) din Codul Muncii.Va multimesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 10 Martie 2016
1 Schimbarea locului de munca se face numai cu acordul salariatului si prin act aditional la contractul individual de munca (CIM).

2. Daca salariatul nu este de acord atunci procedati la concedierea lui cu art. 65 din Codul muncii.
In cazul concedierii in baza art.65 C.mun., nu aveti o astfel de obligatie prevazuta in Codul Muncii.
Buna ziua,
Este legal sa-i faceti o astfel de propunere. O puteti intocmi si in scris daca doriti. Nu este insa obligatoriu in cazul unei concedieri individuale.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 444 din 24 iunie 2011 a fost publicata decizia nr. 6 din 9 mai 2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 6/2011) privind examinarea recursurilor in interesul legii formulate de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti si de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind aplicabilitatea dispozitiilor art. 74 alin. (1) lit. d) din Codul muncii in situatia in care concedierea s-a dispus din motive care nu tin de persoana salariatului, in temeiul dispozitiilor art. 65 din Codul muncii :

„Admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Bucuresti si, in consecinta:

Stabileste ca dispozitiile art. 74 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii - in prezent , art.76 C.mun., n.m. - nu se aplica in situatia in care concedierea s-a dispus pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, in temeiul art. 65 din Codul muncii.

Art. 76 C.mun.
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
@freeelis
Decizia ICCJ stabileste ca prev art 76 lit d CM nu sunt obligatorii in cazul unei concedieri individuale (art 65 alin 1 CM). Deci in decizia de concediere nu se inscriu in mod obligatoriu prevederile art 76 lit d CM.
Pe de alta parte decizia ICCJ nu impiedeca un angajator sa-i propuna unui salariat al carui post intentioneaza sa-l desfiinteze, un alt post corespunzator studiilor sale. Refuzul ocuparii acelui post nu reprezinta un temei al concedierii si nici nu se inscrie in decizia de concediere.

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu ca la concedierea uni angajat pe art.65 alin.1.? iosif.kramar iosif.kramar Buna dimineata, Va rog o alta intrebare; este obligatoriu ca angajatorul sa-i arate angajatului o lista cu locurile libere dein banca in urma concedierii pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala alinadobre alinadobre Atunci cand un salariat este concediat, conf art. 65, al. 1 (desfiintare post), trebuie mentionat in preaviz/decizia de concediere ca in societate este vacant ... (vezi toată discuția)
Notificare concediere ioannanice ioannanice Am o intrebare, in cazul concedierii: ce se intampla daca pe 11.01.2016, de exemplu, primesc notificare de concediere cu data de 31.12.2015? Eu ar trebui sa ... (vezi toată discuția)