avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala

Atunci cand un salariat este concediat, conf art. 65, al. 1 (desfiintare post), trebuie mentionat in preaviz/decizia de concediere ca in societate este vacant postul X (alt post decat cel desfiintat) si salariatul ce urmeaza a fi concediat trebuie sa opteze pt acest post, sau angajatorul nu are aceasta obligatie?
Mentionez ca este vorba despre concediere individuala.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:52, 22 August 2012
trebuie sa-i oferiti alt post.nu puteti angaja timp de 6 luni alte persoane
La ce articol scrie acest lucru?
:offtopic:
Oare de ce trebuie sa se dea raspunsuri doar de dragul postarii ????
========


@ alinadobre

1. art. 65 nu reglementeaza în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţa de a oferi salariatului care urmeaza a fi concediat un alt loc de munca vacant.

2. dupa o concediere individuala, angajatorul poate face din nou angajari fara a avea vreo anumita restrictie prevazuta de lege.
Probleme se ridica in situatia in care desfiinţarea postului este urmata la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post, deoarece in acest caz este vorba despre o concediere care nu se se întemeiaza pe o cauza reala şi serioasa, aceasta fiind fictiva.
1. In cazul concedierii individuale nu exista obligatia angajatorului de a oferi salariatului supus concedierii un alt loc de munca.

2. Tinand cont ca unele instante de judecata pretind totusi ca angajatorul are aceasta obligatie (desi ea nu este prevazuta in Codul muncii) eu obisnuiec ca in decizia de concediere, cu art.65 din Codul muncii, sa scriu si un text de acest gen: "Unitate nu dispune de alte locuri de munca vacante conforme cu pregatirea si experienta salariatului...".

3. - Nu exista precizarea in Codul muncii ca nu poti angaja timp de 6 luni pe un post desfiintat si care a dus la o concediere individuala.
- Trebuie insa tinut cont ca s-a facut concedierea prin desfiintarea postului si nu il poti infiinta cel putin pana nu esti sigur ca salariatul concediat nu te-a dat in judecata (si acest termen este de 45 de zile de la data cand salariatul a primit decizia de concediere).
Nu....Conform art. 76 lit. d CM decizia de concediere trebuie sa contina lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, insa doar in cazul concedierii conform art. 61 lit c si d CM.
Nu se mentioneaza in Codul Muncii interdictia de a angaja timp de 6 luni o alta persoana.
Termenul de 6 luni este prevazut in art 53 din HG 174/2002 normele de aplic a legii somajului Lg 76/2002 si se refera la alte aspecte.

Alte discuții în legătură

Decizie de concediere lalar lalar In conditiile concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului, respectiv desfiintarea postului, este obligat angajatorul sa comunice in decizia de ... (vezi toată discuția)
Ii pot propune salariatului alt loc de munca daca pt.a evita concedierea in baza art.65 alin(1)? siro siro Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legal sa-i propun salariatului un alt loc de munca, conform studiilor sale, daca departamentul din care face parte se ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu ca la concedierea uni angajat pe art.65 alin.1.? iosif.kramar iosif.kramar Buna dimineata, Va rog o alta intrebare; este obligatoriu ca angajatorul sa-i arate angajatului o lista cu locurile libere dein banca in urma concedierii pe ... (vezi toată discuția)