avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este obligatoriu ca la concedierea uni angajat pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este obligatoriu ca la concedierea uni angajat pe art.65 alin.1.?

Buna dimineata,
Va rog o alta intrebare; este obligatoriu ca angajatorul sa-i arate angajatului o lista cu locurile libere dein banca in urma concedierii pe art.65.alin.1 ( fara vina salariatului) din Codul Muncii?
Mie nu mi-a fost aratata aceasta lista si ulterior am aflat ca in perioada preavizului meu banca cautat pe diverse site-uri de jobu-uri oameni pentru aceeasi functie avuta de mine?
Daca da, imi puteti indica si unde anume sa citesc, poate norme europene?
Multumesc inca o data.
Cel mai recent răspuns: iosif.kramar , utilizator 20:16, 15 Octombrie 2012
trebuie sa va confirme ca nu au locuri de munca libere conform pregatirii dvs. daca au castigati in instanta. consultati un avocat la cazul in speta. aveti multe avantaje daca dacti in judecata..
Art. 76 C.Mun
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Dvs ati fost concediat cu 65(1)....

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Art. 61
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Nu este obligatoriu decat in cazurile prevazute la art. 64 din Codul Muncii:

(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

In practica insa, angajatorii pot propune salariatilor concediati alte locuri de munca vacante in unitate.

In cazul dvs. se pare ca desfiintarea postului nu a avut o cauza reala si serioasa si puteti actiona angajatorul in instanta pentru anularea deciziei de concediere si daune-interese.
Exista si un recurs in interesul legii dat de ICCJ care spune clar ca in cazul concedierii in baza art 65, angajatorul nu e obligat sa-i ofere angajatului un alt post, ci doar in cazul in care concedierea intervine in baza art 61 lit c) si d)
Exact ,a rt.65 C.mun. nu reglementeaza in sarcina angajatorului obligatia de a oferi un loc de munca vacant salariatului concediat ...

Unele instante au apreciat ca exista in sarcina angajatorului asa ceva ...

Alte discuții în legătură

Decizie de concediere lalar lalar In conditiile concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului, respectiv desfiintarea postului, este obligat angajatorul sa comunice in decizia de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala alinadobre alinadobre Atunci cand un salariat este concediat, conf art. 65, al. 1 (desfiintare post), trebuie mentionat in preaviz/decizia de concediere ca in societate este vacant ... (vezi toată discuția)
Ii pot propune salariatului alt loc de munca daca pt.a evita concedierea in baza art.65 alin(1)? siro siro Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legal sa-i propun salariatului un alt loc de munca, conform studiilor sale, daca departamentul din care face parte se ... (vezi toată discuția)