avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea cuantumului pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea cuantumului pensiei anticipate partiale

Buna ziua,

Va deranjez pentru a va solicita o informatie referitoare la recalcularea cuantumului pensiei anticipate partial.

Mama mea, nascuta in luna iulie a anului 1956, s-a pensionat cu pensie anticipata partial incepand cu luna noiembrie 2013 (luna deciziei de pensionare, reprezentand 38 de luni de anticipare, deci o penalizare de 28,5%), avand un stagiu de cotizare de 34 de ani si 4 luni. Cuantumul cuvenit al pensiei anticipate partial s-a determinat pe baza veniturilor inscrise in cartea de munca, fara a i se lua in calcul bonificatiile si primele de care a beneficiat in intervalul 1991 - 2003 la unul dintre locurile de munca, intrucat aceste sume nu au figurat in cartea de munca desi pentru ele a fost achitata contributia la asigurarile sociale de stat.

Acordarea sumelor mentionate mai sus, inclusiv confirmarea achitarii contributiilor sociale aferente acestora, i se vor certifica mamei prin intermediul unei adeverinte ce urmeaza a se elibera de catre fostul angajator in cursul lunii curente, iar aceasta adeverinta o va depune la Casa Judeteana de Pensii in vederea recalcularii cuantumului cuvenit al pensiei.

Informatiile primite insa de la Casa de Pensii sunt duale, fapt pentru care v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea lamuri cu privire la urmatorul aspect: in urma recalcularii, eventualele diferente in plus si de care nu a beneficiat se pot acorda cumva si retroactiv incepand cu data emiterii deciziei de pensionare? Altfel spus, daca in urma recalcularii, se constata ca inca de la data emiterii deciziei de pensionare ar fi putut beneficia de un cuantum superior al pensiei, sumele neacordate se vor plati retroactiv?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2016
Oana_Pascu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 13:10, 21 Martie 2016
In acest caza se va aplica legea 263/2010


ART. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.


Noile drepturi se vor plati incepand cu luna urmatoare a depunerii adeverintelor.
Va multumesc pentru clarificare.
Buna dimineata,

Va deranjez cu cateva intrebari suplimentare referitoare de aceasta data la pensia pentru limita de varsta. In acest sens, stiu ca la indeplinirea de catre asigurat a varstei standard de pensionare (60 de ani si 6 luni in cazul mamei, conform Anexei nr. 5 la Legea 263/2010) pensia anticipata partial se transforma in pensie pentru limita de varsta (se elimina procentul de penalizare si se includ la calcului punctajului total punctele valorificate in cadrul stagiilor asimilate), deci intrebarile mele ar fi:

1. Trecerea de la pensie anticipata partial la pensie pentru limita de varsta se face automat, din oficiu, sau este necesar ca asiguratul sa se adreseze CJPP?

2. Avand in vedere faptul ca anexa nr. 5 la Legea 263/2010 prevede ca pentru a asigurata nascuta in luna iulie a anului 1956 stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 6 luni, punctajul mediu anual se determina prin raportarea punctajului total realizat la aceasta durata a stagiului complet sau la durata "standard", respectiv 35 de ani?

3. Stagiile asimilate se vor valorifica chiar daca s-au suprapus? In cazul mamei, pe parcursul celor 4 ani de studii superioare, forma de invatamant cu frecventa, cursuri de zi (intre anii 1975-1979), a efectuat si stagiul militar obligatoriu (6 sau 9 luni, nu as putea preciza cu exactitate durata).

4. Sper sa nu ma insel, insa stiu ca la un moment dat era in vigoare o prevedere conform careia in cazul asiguratilor care au indeplinit cumulativ conditiile legate de varsta standard de pensionare si stagiu complet de cotizare, pentru fiecare luna de depasire a stagiului complet de cotizare punctajul total se majora cu 0.3% (deci 3.6% pe an). Intrucat nu am gasit nicio prevedere de acest fel in Legea nr. 263/2010, sa inteleg nu mai este de actualitate?

Va multumesc inca o data pentru sprijinul acordat.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2016
Oana_Pascu, utilizator
1.Din oficiu.
O atentionare a casei locale, nu strica.
2.30,5(30 de ani si 6 luni).
3.Nu stiu.
Personal nu cred ca pot intra amandoua prin suprapunere.
4.Se acorda 0,5% pentru perioada lucrata dupa indeplinirea conditiilor pentru pensie de limita de varsta.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata master25 master25 Buna ziua! Sunt nascuta in 25 octombrie 1956, sunt cadru didactic din 1 septembrie 1976 pana in prezent. Din toti acesti ani, am lucrat 8 ani cu o jumatate de ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor - valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare DIMITRIU DIMITRIU Sunt nascut la 25.11.1959 , pensionar militar din iunie 2005 . Am stagiu de cotizare ca militar 26 ani si 8 luni ( include si scoala militara ) Conditii ... (vezi toată discuția)