avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ?

Buna ziua. Vrem reabilitate termica a blocului prin fonduri europene si avem semnaturile 50 plus 1 dintre locatari. Blocul nostru are 3 scari. Pentru derularea acestui program este necesara semnatura 50 plus 1 a tuturor locatarilor sau pe scara ? In cazul in care o scara nu strange 50 plus 1 semnaturi proiectul cade ?
Pe ce baza putem da in judecata dupa semnaturi ''minoritatea'' care nu semneaza ?
L nr 230/2007 obliga
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.
In lege nu scrie nimic de ce este in comun, la o decizie de 50 plus 1 semnaturi pentru, minoritatea trebuie sa se conformeze altfel pot fi dati in judecata !
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
szabyku, utilizator
Cel mai recent răspuns: szabyku , utilizator 23:37, 23 Martie 2016
Asociatia de proprietari este formata din totalitatea proprietarilor si nu nunumai a acelora de pe o scara
Este necesar acordul a 50+1 din toti proprietarii din imobil
Legea precizeaza foarte concret partea comuna,iar reabilitarea se realizeaza la partea comuna =exterior imobil de locuit in comun
Hotararea executarii reabilitarii termice,avand in vedere costurile se ia numai de catre adunarea generala prin votul participantilor
Daca proprietarii in adunarea generala nu au interesul sa execute reabilitarea termica ,chiar daca exista dispozitie legala in acest sens,proprietarii sunt aceia care hotarasc si care si achita c/v reabilitare
Presedintele de asociatie poate desfasura demersuri pentru sensibilizare proprietari,astfel incat sa obtina acordul a 50+1 dintre acestia pentru executarea reabilitarii termice a imobilului
multumesc pt raspuns ;) sa inteleg ca, e nevoie de acordul a 50 plus 1 din totalul de proprietari ai blocului, nu din scari...... blocul nostru are 3 scari cu cate 14 apartamente si asa am inteles ca, trebuie acordul de 50 plus 1 pe scara pe unde am intrebat.
Intru-cat sunteți o singură Asociație nu contează nr. de scari , voturile sunt 50 + 1 din nr. totalal de apartamente.
ba citesc 2/3-imi ba 50 plus 1 de semnaturi...... blocul are 42 de apartamente si 2/3-imi din 42 e 28 iar 50 plus 1 e 22. CARE VARIANTA E CORECTA ???
Strict matematic nicu una din variante nu este in toate cazurile corecta. Si asta pentru ca trebuie sa se tina cont de suprafata apartamentelor. Votul proprietarului unui apartament mai mare are putere mai mare decat votul unui apartament mai mic. In legea 230/2007 se precizeaza:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;

Alte discuții în legătură

Studiu de caz szabyku szabyku Buna. Am cateva nelamuriri cu urmatoarele aspecte/probleme : 1. E legata de reabilitatea termica a blocurilor. ''Asociaţia de proprietari va prezenta la ... (vezi toată discuția)
Obligativitate participare cheltuieli reabilitare termica elenagabi elenagabi Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Daca Adunarea Generala a asociatiei a decis reabilitarea termica a blocului (cu majoritatea ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)