avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... este sau nu reglementata situatia speciala a pensiei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

este sau nu reglementata situatia speciala a pensiei de urmas in cazul beneficiarilor art 59 din legea pensiilor?

conform art 59 al legii 263/2010, nevazatorii pot beneficia de pensie de limita de varsta si vechime integrala, indiferent de varsta, daca au realizat un stagiu de cotizare de minim 1/3 din stagiul standard al persoanelor valide; asta inseamna ca daca un nevazator lucreaza de la 18 ani, poate deveni pensionar de limita de varsta si vechime integrala inca de la 30 ani; la aceasta varsta, are deja o familie in care celalalt sot este tot nevazator si casnic. in cazul decesului sotului pensionar, sotul supravetuitor, de la ce varsta poate beneficia de pensie de urmas? întrebarea se pune prin comparatie cu situatia persoanelor valide, in care sotul casnic supravetuitor, la varsta pensionarii, beneficiaza de pensia de urmas. deci orbul pensionar la 30 ani este la limita de varsta si vechime integrala; se aplica pensia de urmas si sotului orb supravetuitor si mostenitor tot indiferent de varsta?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:30, 20 Martie 2016
1. Legea 263/2010 spune:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

2. Varsta standard de pensionare este cea prevazuta de lege in Anexa 5.

3. A fi bine sa puneti intrebarea la CNPP, pe:
cnpp.ro/intreaba-un-consultant
cnpp.ro/petitii-si-sesizari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator: ... stefangero stefangero Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator: - sotul a decedat anul trecut, a lucrat in campul muncii si ca atare, a avut pensie conform ... (vezi toată discuția)
Pensionar anticipat (cu stagiu complet de cotizare) are dreptul la pensie de urmas? AA1980 AA1980 Tatal meu era pensionar MI. La 20.12.2010 a decedat. Mama mea este pensionara anticipat. In februarie a implinit 56 de ani. Are insa stagiul complet de ... (vezi toată discuția)
Pot avea un loc de munca daca sunt pensionat? ContSters163452 ContSters163452 Sunt pensionat pe caz de handicap accentuat (Legea 263, art.59) si doresc sa stiu daca mai am drept de munca si in ce conditii. (vezi toată discuția)