avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar anticipat (cu stagiu complet de cotizare) ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar anticipat (cu stagiu complet de cotizare) are dreptul la pensie de urmas?

Tatal meu era pensionar MI. La 20.12.2010 a decedat. Mama mea este pensionara anticipat. In februarie a implinit 56 de ani. Are insa stagiul complet de cotizare. Si o pensie de 446 de lei. In ianuarie 2011 am facut cerere de acordare a pensiei de urmas. Ni s-a spus ca va primi pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare. Niciunul din criteriile de mai sus nu conteaza (peste 30 de ani vechime in munca si o pensie sub 1/4 din salariul mediu brut)? Exista o portita pentru a primi pensie de urmas dupa tatal meu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:29, 17 Mai 2011
LEGE Nr. 263 din 16 decembrie 2010
privind sistemul unitar de pensii publice

Art. 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
Nu inteleg de ce se face referire in lege doar la varsta standard de pensionare...... Ar fi trebuit sa se vorbeasca si despre aceste situatii deosebite, in care sotul supravietuitor este pensionat anticipat, are stagiul complet de cotizare si o pensie sub 35% din salariul mediu brut. Ei tin cont numai de varsta la care te pensionezi. Daca ai 60 de ani impliniti si 16 ani de cotizare, beneficiezi de pensie de urmas...... Daca cotizezi peste 30 de ani, nu.
Asa e legea si nu o putem comenta.
Criteriul ales de lege pentru acordarea drepturilor este varsata standard de pensionare. Snu suficient de multe persoane care au 40 de ani si peste de stagiu, dar nu au varsta standard de pensionare si, in consecinta, nu pot beneficia de drepturl la pensie.
Poate veti fi sfatuit la vreo forma de ajutor social.
25 de ani lucrati in politie de tatal meu, plus inca vreo 9 ani in civilie, dupa ce mama mea a contribuit peste 30 de ani........ mare bataie de joc......
Puteti contesta legea, eventual formuland o exceptie de neconstitutionalitate.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor p_cris02 p_cris02 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns : tatal meu a iesit la pensie de drept din minerit: acum ca a decedat .mama mea care are 55 de ani poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)