avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

va rod daca se poate sa ma ajutati cu o informatie legata de pensionarea anticipata.

ptr o femeie nascuta in 1955 cu o vechime in munca de 21 ani (nu stiu la femei se ia in considerare faptul ca a a avut 5 copii?),nu mai este angajata nicaieri...la ce varsta poate solicita pensia anticipata?

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:49, 3 Noiembrie 2009
Am luat in calcul ca este nascuta in luna ianuarie :
Varsta standard de pensionare = 59 ani si 8 luni
Stagiul complet de cotizare = 29 ani si 4 luni

Intrucat a nascut peste 3 copii , beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an . In acest sens, varsta de pensionare este de 58 ani si 8 luni.

Nu poate beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
In cazul unei doamne nascute in 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 58 de ani. Varsta standard se reduce cu 2 ani, pentru ca a nascut si crescut 4 copii (art. 48 ind. 2 din Legea nr. 19/2000).

Cum a spus si freelis, nu poate beneficia de pensie anticipata partiala decat dupa realizarea stagiului complet de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Poate plati contributia sociala chiar daca sta acasa. Mergeti si interesati-va la Sectia financiara. E un punct de pornire.
elga50:
Pentru a incheia un contract de asigurare se adreseaza Casei de Pensii, nu Administratiei financiare!
Multumesc pentru atentionare. Ca nepriceputa, stiam ca undeva trebuie sa se adreseze....si cum sectia financiara era cea mai apropiata de casa, mi-am zis ca e un punct de plecare....adica putea afla acolo ce i-ati spus Dv. aici. :)
Cu stima.

Alte discuții în legătură

Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata Gabriella2013 Gabriella2013 Buna ziua, Va rod sa-mi spuneti daca, matusa mea care este nascuta in anul 1950, noiembrie, cu 8 ani vechime, poate beneficia de pensie anticipata, sau alt ... (vezi toată discuția)
Pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta O doamna nascuta in apr.1954,30 de ani vechime,am nascut 3 copii.Cand poate iesi la pensie anticipata.Multumesc (vezi toată discuția)