avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna ziua,
Va rod sa-mi spuneti daca, matusa mea care este nascuta in anul 1950, noiembrie, cu 8 ani vechime, poate beneficia de pensie anticipata, sau alt tip de pensie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriella2013 , utilizator 18:36, 30 Iulie 2013
1. Pentru o femeie nascuta in noiembrie 1950 varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare este de 27 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 12 ani si 2 luni.

2. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indeplineasca, cumulativ, varsta standard de pensionare (58 de ani si 7 luni) si stagiul minim de cotizare (12 ani si 2 luni).

3. - Matusa dvs. indeplineste numai varsta standard de pensionare (58 de ani si 7 luni) dat nu are stagiul minim de cotizare.
- Are un stagiu de cotizare de 8 ani, fata de minimum 12 ani 2 luni.

4. Pensia anticipata si anticipata partiala se acorda cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare daca are indeplinit stagiul complet de cotizare (27 de ani si 2 luni).

5. In concluzie matusa dvs. nu poate beneficia de pensie.

6. Ar putea beneficia de pensie de urmas daca a fost casatorita si i-a decedat sotul.
In functie de luna nasterii,conditii pentru limita de varsta:

-Varsta intre 58 de ani si 4 luni si 58 si 7 luni-indeplinita.
-Stagiul minim,intre 11 ani si 8 luni si 12 ani si 2 luni-neindeplinita.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie, stagiu insuficient de cotizare mio28 mio28 Sunt nascuta in 25.11.1950 si am un stagiu de cotizare de doar 8.5 ani, exista vreo posibilitate de a primi pensie?conform hotărârii Curţii Constituţionale ... (vezi toată discuția)
Iesire la pensie Dana_Burcea78 Dana_Burcea78 buna ziua,am o colega cu varsta de 58 ani si 8 luni,si vechime in munca de 33ani si 10 luni,in prezent beneficiaza de indemnizatie de somaj pana in luna ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu 2 ore discreta2910 discreta2910 Buna ziua, as vrea sa stiu si eu daca sunt angajata cu 2 ore pe cartea de munca, am inteles eu bine ca mi se iau in calcul 8 ore de munca doar ca, contributia ... (vezi toată discuția)