avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi de pe proprietate teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi de pe proprietate teren agricol

Bună seara,
Mama mea a mostenit 2 hectare de pamant dupa decesul bunicii, acum 8 ani. Bunica avea 4 hectare, avand doua fiice, ar reveni cate 2 ha.pt fiecare. Nu s-a facut succesiunea pana in ziua de astazi, cele 4 hectare au fost date in arenda de catre sora mamei care a si semnat un act de dare in arenda cu un arendas, pe toate cele 4 hectare, mama nestiind acest lucru. In prezent, dorim sa facem succesiunea pe terenul respectiv, mama neavand niciun act, dar sora ei confirmand ca nu are nici ea act de proprietate pe teren, ca a platit toate impozitele anuale aferente celor 4 hectare, mai putin pt anul in curs si ca in cei 8 ani a luat bunurile obtinute (cereale) de pe cele 4 hectare, de la arendas.

Am vrea sa va intrebam ce acte ar trebui sa solicite mama de la primarie sau de la alte institutii pentru a cere fie partea cuvenita din acesti 8 ani (pt cele 2 hectare care ii revin) sau daca poate cere ca de acum inainte, pt viitorii 8 ani să intre ea in posesia bunurilor sau a sumele cuvenite. Trebuie sa ne adresam instantei pentru transarea situatiei? Sora mamei nu doreste sa regleze chestiunea cum se cade, considerand ca cei 8 ani tin de trecut, iar arendasul, in opinia noastra are partea lui de culpa, semnand cu un singur mostenitor, chiar daca succesiunea nu era facuta.

Care sunt pasii care trebuie urmati pt realizarea succesiunii, ce acte trebuie sa detina mama pt realizarea acesteia si cum isi poate cere drepturile pomenite mai sus? Carei instante /institutii sa se adreseze, cuce acte si in ce maniera?

Va multumesc, astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 00:56, 6 Aprilie 2016
Sora mamei nu putea incheia contract de arendare daca era in posesia unui act care sa demonstreze ca este mostenitoarea terenului arendat. Pe cale de consecinta nici primaria nu putea inregistra contractul de arendare.

Arendasul si primaria au in mod sigur o copie a titlului pentru simplul motiv ca nu se putea arenda fara a se cunoaste limitele proprietatii, N-S-E-V, iar aceste sunt trecute in tiltu.

Puteti solicita sorei mamei plata cotei parti ce revine mamei pentru ultimii 3 ani.
Notificati printr-o adresa cu nr de inregistrare arendasul si primaria ca mai exista un mostenitor pentru titlul respectiv si le solicitati o copie a contractului de arendare si documentelor care au stat la baza incheierii lui.

In contractul e arendare este specificat nr titlului de proprietate.

Mama poate solicita dezbaterea mostenirii la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu mama ei.

Trebuie sa prezinte in original si copie cartea de identitate, certificat de deces al mamei, certificat de casatorie al parintilor, certificat de deces al tatalui si certificat de moastenitor dupa tata (daca este decedat), titlu de proprietate pe care il poate obtine din sursele indicate mai sus (arendas, primarie sau sora ei).

Daca sora nu este de acord atunci dezbaterea mostenirii se va face in instanta de judecata.

Titlul de proprietate se mai poate obtine duplicat de la OCPI daca are cadastru, dar trebuie indicat nr cadastral (se afla pe spatele titlului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea terenului agricol dat in arenda si a dividendelor anuale daca nu se dezbate succesiunea in 3 ani de la decesul mamei? mariapopescu65 mariapopescu65 Mama a decedat acum 2 ani. Mostenitorii ramasi sunt doar cei doi copii, eu si fratele, deoarece sotul, tatal nostru,a dat renuntare notariala la mostenirea ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant - certificat de mostenitor Ionelll321 Ionelll321 Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie: strabunicul meu (tatal bunicului meu) a avut un titlu de proprietate pe o suprafata totala de 3 hectare, dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune , mostenitor nedeclarat , intabulare teren agricol . ContSters252403 ContSters252403 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face cadastrul ... (vezi toată discuția)