avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... art 313 L95/2006
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

art 313 L95/2006

Art. 313 din L95/2006 - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective. - persoana vinovata de producerea accidentului trebuie, ca asigurat, sa indice unitatii medicale numele asiguratorului si nr politei ca sa se indrepte inspre aceasta pentru recuperarea prejudiciului?

Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:00, 9 Aprilie 2016
Ioanastt a scris:

. - persoana vinovata de producerea accidentului trebuie, ca asigurat, sa indice unitatii medicale numele asiguratorului si nr politei ca sa se indrepte inspre aceasta pentru recuperarea prejudiciului?


In cazul accidentelor persoana vinovata nu are calitatea de asigurat ci are calitatea de vinovat de producerea accidentului.
Nu se poate indrepta impotriva asiguratorului pentru recuperarea prejudiciului deoarece ea este cea care a produs prejudiciul.
Prejudiciul a fost cauzat victimei astfel ca dauna va fi platita victimei.
Asiguratorul va plati cheltuielile de spitalizare daca va fi chemat in garantie in cadrul procesului civil.
Deci daca ma da in judecata pentru neplata, il chem in garantie pe asigurator?
Norma 23 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule e aplicabila in acest caz? Va multumesc!
Ati anuntat asiguratorul despre producerea accidentului?

Daca nu ati facut-o pana acum informati-l cat mai urgent atat despre accident cat si despre pretentiile victimei,

Asigurarea RCA acopera daunele materiale si morale precum si cheltuielile de spitalizare.

Mai degraba mergeti cu victima la asigurator sa se inteleaga pe cale amiabila, asiguratorul va plati direct spitalului cheltuielile cu asistenta medicala si eventual alte pretentii ale victimei.

Daca nu se inteleg atunci victima va da in judecata pe cale civila si veti chema in garantie asiguratorul.
Art.313 din Legea nr.95/2006 nu mai are continutul mentionat de dvs .

In prezent , are acest continut :
art.313
Contravenţiile prevăzute la art. 312 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a) şi c), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
b) cele prevăzute la lit. b) şi d), cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei.

Legea nr. 95/2006 a fost republicată în temeiul art. VI din Legea nr. 184/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 3 iulie 2015, dându-se textelor o nouă numerotare.

Textul mentionat de dvs se regaseste in art.320 din lege, si anume:

Art.320
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
Accidentul s-a produs in urma cu 9 luni, asiguratorul a fost anuntat de indata si a ramas ca victima (neavand nicio pretentie de la mine) sa se inteleaga cu acesta pentru repararea prejudiciului (nu stiu daca amiabil sau pe cale civila). Si acum unitatea medicala mi-a trimis o instiintare de plata, in baza art. 313 L95/2006. Ce pot sa fac in acest caz? Indic unitatii medicale nr politei de asigurare si atat?

Alte discuții în legătură

Accident rutier PaulHaiducu PaulHaiducu Un pensionar a facut un accident rutier, soldat cu persoane accidentate grav in autoturismul sau. Soferul pensionar nu a fost baut si avea doar asigurarea auto ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli spitalizare accident Ioanastt Ioanastt In cazul unui accident rutier, cel vinovat de producerea acestuia trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare atat pentru el, cat si pentru victima, ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu autovatamare, plata spitalizarii ovvy18 ovvy18 Buna ziua...am si eu o mica dilema..prin luna iulie a acestui an am avut un mic accident de circulatie, mai exact am cazut cu un moto-scuter,in urma cazaturii ... (vezi toată discuția)