avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calea de acces-drum servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calea de acces-drum servitute

Va rog poate sa imi spuna si mie cineva ce inseamna termenii" Cumparatorul are drept de iesire la sosea prin pamantul meu al vanzatorului" Citat dintr-un c-v din anul 1955 incheiat de o judecatorie.

Rapuns primit din partea unui notar" Vanzatorul se obliga, prin acest c-v sa asigure cumparatorului cale de acces prin pamantul sau, fara a afecta suprafata cumparata. Latimea trebuie sa fie minimum 3.5 mtr, astfel incat cumparatorul sa aiba acces cu tractorul. masina de pompieri etc.la proprietatea sa. Codul civil nu prevede largimea caii de acces dar in toate procesel instanta a acordat intre 3.5 si 4.0 mtr.Conform HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, rep in M.Of. nr. 856/27 noi. 2002, latimea drumului de servitute trebuie sa fie minimum 3.5 mtr"

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai03 , utilizator 21:48, 21 Aprilie 2016
Este vorba despre un drept de servitute constituit prin conventie.
Multumesc pentru raspuns.

Ore pe cine trebuie sa aduc in instanta sa convinga reclamatul(avocatul lui) si instanta ca aceasta este o cale de acces si nu trebuie acte, iar eu am facut dovada ((NCPC) precum ca eu nu iesire la sosea prin alta parte!
Noi nu stim despre ce litigiu este vorba si care-s circumstantele, insa in principiu proba se poate face cu inscrisuri, martori, expertize, mijloace materiale de proba si altele.
Aveti cadastru si intabularea imobilului facuta?
Eu am fost pus in psesie in 1995 conform legii fondului funciar, schita aferenta cu dimensiunile suprafetei de teren, inclusiv calea de acces. Am costruit locuinta cu toate actele in regula…

In anul 2008 unul din vecini “darama” gardul care separa proprietatea lui cu calea de acces, construieste un nou gard, dar nu mai respecta vechiul amplasament, pe o lungime de 12 mtr intra in calea de acces cu aproximativ 60 cm. Calea de acces inainte de acest incident avea latimea de 3.50 mt, pe toata lungimea. Acuma, din 35 mtr lungime, 15 mtr are latimea de 2.9 mt. A fost un proces penal cu aceasta problema, (expertza, totul conform legii), am castigat cu sentinta definitive si irevocabila, vecinul fiind obligat sa mute gardul pe vechiul amplasament ( si o condamnare cu inchisoare dar cu suspendare)
Din anul 2012, si pina acuma acest vecin nu a mutat gardul. Am depus plangeri penale ca obstructioneaza o sentinta penala si o executie judecatoreasca, dart toate au fost respinse, pe motiv ca acesta a fost condamnat odata si nu poate fi condamnat de doua ori pentru acceasi fapta.
Acuma el ma cheama in civil, pentru granituire, dar instanta si avcatul lui cer sa demonstrez ca acesta cale de acces este a mea, iar termenii “ cumparatorul avand drept de iesire la sosea prin pamantul meu” nu este sufficient. Amexplica ca aceast este cale de acces, iar sentinta din dosarul penal a confirmat ca vecinul a construit abuziv gardul, reducand latimea. Aceasta fiind singura cale de iesire la sosea pentru mine.
Vecinul nu are decat un act de vc din anul 1996, unde sunt specificati vecinii si suprafata, dar fara nici o schita.(partea unde locuiesc eu figureaza alte nume). L-am intrebat daca a masurat Pamantul cand la cumparat si a inceput sa o “scalde”( pe perioada procesului penal nu a dat voie la expertii de cadastru sa masoare suprafata terenului). Sustine, inclusiv avocatul lui, ca el a cumparat2500 mtr si trebuie sa aiba acea suprafata, ca asa se faceau actele in 1996 fara schite, dar niciodata nu raspunde la intrebarea daca a masurat pamantul, iar pentru mine este o surpriza ca “judecatoria” accepta asa ceva?
Va spun ca pina in anul 2008 nu a fost nici o problema cu calea de acces.
Va multumesc!
Am inteles. Termenii neclari dintr-un act juridic se interpreteaza potrivit anumitor reguli de interpretare de catre judecator.

mihai03 a scris:

Va rog poate sa imi spuna si mie cineva ce inseamna termenii" Cumparatorul are drept de iesire la sosea prin pamantul meu al vanzatorului" Citat dintr-un c-v din anul 1955 incheiat de o judecatorie.

Rapuns primit din partea unui notar" Vanzatorul se obliga, prin acest c-v sa asigure cumparatorului cale de acces prin pamantul sau, fara a afecta suprafata cumparata.

Cu privire la intrebarea dvs. este irelevant raspunsul notarului, in speta dvs. caci interpretarea se va face, dupa cum v-ati convins, in cadrul procesului.

Cu privire la hotararea judecatoreasca este discutabil cum de nu s-a pus in executare sau executarea a fost defectuoasa, la fel nu stim ce s-a intamplat, nu reiese daca ati fost colo cu executor, daca ati solicitat sa indepliniti dvs. obligatia debitorului pe cheltuiala lui, sau alte solutii.

Aparent, asa cum ati povestit dvs. speta, dreptatea ar fi de partea dvs., insa in fapt nu stim ce-i acolo. In acest proces nu ati avut asistenta juridica ?, cum de ati ajuns sa cautati raspunsuri pe forum?

Alte discuții în legătură

Proces verbal de punere in posesie mihai03 mihai03 Buna dimineata. Va deranjez cu urmatoarea problema. In anul 1995 am fost pus in posesie a unei suprafete de 1100 m2, in baza unui act de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Tulburarea de posesie mihai03 mihai03 Administrator(reprezentant) de societate,modifica, prin costruirea unui nou gard o cale de acces, este dat in judecata-dosar penal - sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate dupa executare thek thek Buna ziua, As avea nevoie de ajutor pt. urmatoarea situatie va rog. Am un teren pentru care am obtinut in urma unui proces o decizie definitiva de ... (vezi toată discuția)