avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru copil

Buna ziua.Doresc sa va intreb daca as beneficia de indemnizatia de crestere a copilului ,daca de 8 ani cotizez la Casa de Pensii (si voi continua cotizarea ) lunar ,insa in tara nu am lucrat .Acum platesc 250 ron cu cresterea care s-a facut . Va multumesc frumos !!!!
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2016
gina36, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:03, 29 Aprilie 2016
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (de exemplu, a beneficiat de indemnizatia de somaj, de concediu pentru cresterea copilului, de concediu fara plata pentru cresterea copilului, de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate , eleva la zi, studenta la zi etc.).

Asadar, plata contributiilor sociale nu va ajuta pentru a beneficia de indemnizatiea pentru cresterea copilului.

In prezent ,avem:
OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Incepand cu 01.07.2016,avem urmatoarele prevederi - daca vor intra in vigoare -:
OUG 111/2010
Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată
....
1. Plata contributiilor sociale la pensie, sanatate si somaj nu ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Spuneti ca nu ati lucrat in tara.
- Dar daca ati lucrat intr-o tara din UE, cu forme legale, puteti beneficia in tara de indemnizatia pentru CCC.

3. Spuneti care ar fi data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti/veti avea in fiecare din cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
Daca nu ati lucrat deloc in tara, atunci nu aveti cum sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

Ordinul 1474/2011
situatie :
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

solutie : Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
Daca inainte de nasterea copilului a lucrat in tara cel putin o luna poate beneficia de indemnizatie pentru CCC daca celelalte 11 luni sunt acoperite cu lucrul intr-o tara din UE.
gina36 a scris:

...,insa in tara nu am lucrat ....


Se pare ca nu a lucrat deloc in tara.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului Hermina24 Hermina24 Buna Ziua!as dori sa va intreb daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului?eu sunt in strainatate si lucrez fara carte de munca,dar in scimb in ... (vezi toată discuția)
Sarcina fara indemnizatie dcxkmc dcxkmc Buna ziua, daca ma puteti ajuta, eu lucrez doar de 4 luni, iar sotia mea in ultimele 12 luni a avut o perioada de 6 luni in care nu a lucrat in Romania, iar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)