avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mi se ofera bani pentru a-mi retrage plangerea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mi se ofera bani pentru a-mi retrage plangerea penala-Loviri si alte violente.

Buna ziua , am un nepot care a fost batut in parcarea unei benzinari. A fost la politie a depus reclamatie.A fost la IML a obtinut un certificat medicol legal de 4 -5 zile de ingrijiri medicale. Persoana ce l-a lovit a recunoscut totul la politie.
Acum sa intalnit cu nepotul meu si ia propus o suma de 1500 lei pentru ca acesta sa-si retraga plangerea si sa se impace. Intalnirea a avut loc pe strada iar nepotului meu ia fost frica sa ia banii. Batausul insista sa se intalneasca cu nepotul si sa-i dea banii. Nepotul ia spus ca nu ia pe strada bani ,fiind-ui teama de o eventuala inscenare. Ia comunicat batausului sa mearga la mediator. Batausul refuza punand ca este scump. Ia comunicat sa mearga la notariat si aici refuza sa mearga .Cum sa ia banii si ce chitanta sa faca. La politie gandesc ca se interpreteaza ? Ce se poate face pentru ca nepotul accepta .
Multumim.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:33, 18 Mai 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Exista posibilitatea sa ii dea banii chiar la politie înainte de a rezolva litigiul.
Sa se constituie mai intai parte civila în procesul penal și sa ceara 1500 lei daune morale.
Apoi ia banii și da declarația la politie prin care va închide cazul.

La mediator e scump și dacă se înțeleg nu are nici ce sa mai impaciuiasca...
Cam are dreptate infractorul...
Nu constituie infracţiune înţelegerea patrimonială dintre infractor şi persoana vătămată, intervenită în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea, daca se intelege asupra unei sume de bani, ia banii, apoi merge si retrage plangerea, nu e necesar nici notar, nici mediator.

E bine însă să se constituie parte civila în procesul penal în prealabil.
Se pot face tot felul de manevre...de infractor...

Are dreptul de a lua banii dar sa rezulte clar pentru ce.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Asa este domnule avocat Patrascu, intelegerea patrimoniala dintre faptuitor si persoana vatamata nu constituie infractiune; are dreptate si dl Lasco - persoana vatamata are dreptul de a lua bani numai sa rezulte clar de ce ii ia, adica ce reprezinta. Amandoi aveti dreptate insa intrebarea principala a postarii este " Cum sa ia banii si ce chitanta sa faca? "

Ori interventia unui mediator este absolut necesara in cazul asta, stiut fiind ca medierea este o modalitate de protectie a victimelor fata de infractori (omul a fost batut in speta, si intalnirea cu batausul ii provoaca temeri din cate reiese din cele spuse de soparla62). Mai mult medierea este o metoda autorizata si legala de a stinge conflictul prin repararea prejudicililor materiale si morale. Dreptul persoanei vatamate de a se media este la fel de egal cu dreptul inculpatului de a se media, deci ambii au dreptul la un mediator care sa INTERMEDIEZE tranzactia dintre ei, fie ea raportata doar la darea si luarea de bani reprezentand pretentii ale celui batut.

Asadar pentru siguranta unor astfel de raporturi juridice, legiuitorul expres a dat putere si competente mediatorului, ca astfel de persoane vatamate sa fie protejate, ca astfel de tranzactii sa nu se faca la colt de strada, ca astfel de telefoane si intalniri intre inculpati si persoanele vatamate sa nu sicaneze sau sa creeze stari de panica sau amenintare intre aceste persoane aflate intr-un conflict penal. Ratiunea medierii penale reiese destul de clar din speta data, si necesitatea unui mediator la fel.

Daca i se pare prea scump un mediator, atunci persoana vatamata poate plati ea mediatorul, si in loc sa ii ceara 1500 batausului, mai bine ii cere 2.000 lei, din care 500 lei plateste mediatorul, asta in caz ca mediatorul va stabili drept onorariu suma de 500 lei.
Dar mi se pare bizar faptul de a refuza mersul la un notar unde o declaratie este 120 lei... Intre noi fie vorba, unde a gasit 1500, mai gaseste 500...

Din punctul meu de vedere o intelegere amiabila la un mediator este cea mai buna varianta in acest caz, mediatorul fiind cel care face posibil faptul ca persoana vatamata sa nu se intalneasca cu infractorul, ci mediatorul sa preia banii de la bataus, si apoi sa ii inmaneze persoanei vatamate, aceasta sa semneze documentele de mediere, si astfel totul sa fie rezolvat intr-un cadru civilizat, normal si firesc, fara sicane ori stari de tensiune pentru nici o parte din conflict, nu la colt de strada si nici pe la usile sectiilor de politie (politistii nu sunt recuperatori, ei trebuie sa investigheze si sa faca cercetari penale, nu medieri ori tranzactii).

Speta de mai sus este un caz care trebuie sa ajunga la mediator si datorita faptului ca in acordul de mediere se trece in mod clar suma primita, titlul primirii banilor, data primirii, si dorinta persoanei vatamate de a i se inlatura raspunderea penala a faptuitorului si deasemeni stipulatia ca FATUITORUL VA PLATI CHELTUIELILE judiciare, lucru deloc neglijabil. Te poti trezi ca iei 1500 lei si apoi sa ti se impute cheltuieli judiciare de 500, deci ramai cu 1000. Deci prin mediere persoana vatamata s-ar asigura prin ACORDUL DE MEDIERE ca nu va plati cheltuielile judiciare ci acestea vor ramane in integralitate in sarcina faptuitorului.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2016
ILIE DORIN, Mediator

Alte discuții în legătură

Care este pedeapsa pentru talharie la prima abatere ??? urgent !! MJJ MJJ Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema : O cunostinta de a mea a smuls un lantisor de aur de la gatul unei doamne. Dupa ... (vezi toată discuția)
Medierea in penal - medierea conflictelor ce rezulta de pe urma unor fapte de natura penala ! Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Medierea poate fi solutia oricarui tip de conflict, chiar si a unuia de natura penala. Pe scurt, medierea in penal presupune introducerea in mediere a doua ... (vezi toată discuția)
Lovire persoane LupuDaniel5 LupuDaniel5 Buna ziua , o sa expun problema pe scurt si doresc sa primesc un sfat ! Sunt baiat , am 20 de ani si sunt student . Eram intr-o seara intr-un club , am ... (vezi toată discuția)