avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatean roman si nu chiar
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatean roman si nu chiar

Buna ziua,

Intervin si eu pentru o cunostinta cu o problema despre cetatenia copiilor ei, este o problema ce o au foarte multi cetateni romani.
O cunostinta din RM a dobandit cetatenia romana in anul 2015, insa statul roman refuza sa le recunoasca cetatenia si copiilor ei. Mentionez ca sotul nu este cetatean roman.

Legea 21/1991 prevede:

Art. 9.
(1) Copilul născut din părinţi cetăţeni străini sau fără cetăţenie şi care nu a împlinit vârsta de 18 ani dobândeşte cetăţenia română o dată cu părinţii săi.

(2)]În cazul în care numai unul dintre părinţi dobândeşte cetăţenia română, părinţii vor hotărî, de comun acord, cu privire la cetăţenia copilului. În situaţia în care părinţii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, ţinând seama de interesele acestuia. În cazul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul acestuia.

(3) Copilul dobândeşte cetăţenia română pe aceeaşi dată cu părintele său.

(4) În cazul în care minorul a dobândit cetăţenia română în condiţiile alin. (1) sau (2) şi nu a fost inclus în certificatul de cetăţenie al părintelui sau nu i s-a eliberat certificat de cetăţenie potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. (5) sau (7), părinţii sau, după caz, părintele, cetăţeni români, pot solicita transcrierea ori înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine în condiţiile Legii nr. 119/1996*) cu privire la actele de stare civilă, republicată.

Art. 22.
(1) Dovada cetăţeniei române se face cu cartea de identitate sau, după caz, cu buletinul de identitate, paşaportul ori cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (4).

(2) Cetăţenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedeşte cu certificatul său de naştere, însoţit de buletinul ori cartea de identitate, după caz, sau paşaportul oricăruia dintre părinţi.

Mergand la Serviciul de Stare Civila Vaslui a fost refuzata primirea actele de transcriere ale copiilor pe motiv ca nu au norme procedurale.

Incercand sa aflam mai multe am trimis emailuri catre mai multe institutii, iata si raspunsul lor:

"Bună ziua,

Ca urmare a solicitării dvs. vă comunicăm că pentru a transcrie certificatele de naștere ale copiilor minori sunt necesare următoarele acte:

certificate naștere copii - original și copie
acte identitate părinți - original și copie
certificate naștere și certificat căsătorie(dacă este cazul) părinți - copie

În cazul în care copii nu sunt trecuți în certificatul de cetățenie al părintelui care a dobândit cetățenia română, solicitați Autorității Naționale pentru Cetățenie/Direcției Generale de Pașapoarte
furnizarea de informații cu privire la datele cu care figurează aceștia în evidențele lor.

O zi bună";

"Bună ziua

Întrucât, până la această dată nu au fost emise Instrucţiuni sau o Metodologie de lucru, vizând art. 9 alin. 4 din Legea 21/1991 republicată în septembrie 2015, procedura de lucru este aceeaşi. Asta însemnând că, pentru copii născuţi înainte de a obţine cetăţenia părintele cetăţean român şi nefiind trecut în certificatul de cetăţenie al acestuia, este necesară prezentarea unui document emis de Direcţia Generală de Paşapoarte Bucureşti sau Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie care să ateste calitatea de cetăţean român pentru copil. Acestea sunt instrucţiunile până la această dată.

Noi aşteptăm în continuare precizări sau metodologie de lucru în conformitate cu modificările apărute.



Compartiment stare civilă Vaslui";

Directia Generala de pasapoarte
"La solicitarea dumneavoastră adresată instituţiei noastre şi înregistrată cu nr. 2319021/P din 11.04.2016, prin care solicitaţi anumite informaţii referitoare la modul de interpretare si aplicare a prevderilor art.9 din Legea nr.21/1991 a cetăţeniei române, republicată cu modificările şi completările ulterioare, respectiv cu privire la competenţele Direcţiei Generale de Paşapoarte în materie de cetăţenie, în temeiul O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, că comunicăm următoarele:

Potrivit cadrului legal în vigoare în materie de cetăţenie Direcţia Generală de Paşapoarte are competenţa de a furniza, la solicitarea persoanelor îndreptăţite, datele despre cetăţenie din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple, precum şi de a atesta calitatea de cetăţean român la solicitarea autorităţilor competente să elibereze acte de stare civilă, de călătorie sau de identitate, cărora cetăţenii români cu domiciliul în străinătate li se adresează în vederea obţinerii unui asemenea document, dat nu pot face dovada cetăţeniei române.

În considerarea faptului că datele despre cetăţenia română vă sunt necesare pentru transcrierea actelor de naştere ale copiilor dumneavoastră, menţionăm că instituţia competentă în materie de stare civilă poate să se adreseze direct Direcţiei Generale de Paşapoarte în vederea atestării calităţii de cetăţean român a copiilor dumneavoastră, fără ca dumneavoastră să fiţi nevoită să solicitaţi instituţiei noastre furnizarea datelor din Registrul naţional de evidenţă a paşapoartelor simple.

Totodată, subliniem faptul că în procesul de soluţionare a cererilor de atestare a calităţii de cetăţean român, respectiv de furnizare de date din Registrul naţionale de evidenţă a paşapoartelor simple, Direcţia Generală de Paşapoarte poate să comunice doar acele date despre cetăţenia română pe care le gestionează şi numai în măsura în care acestea există în evidenţele proprii.

Referitor la prevederile art. 9 din Legea nr. 21/1991 formulăm următoarele pecizări:

În cuprinsul art.9 din Legea nr.21/1991 a cetăţeniei române, republicată cu modificările şi completările ulterioare, legiuitorul a reglementat, separat, situaţiile în care minorul dobândeşte cetăţenia română, prin instituirea unor condiţii diferite în cuprinsul alin. (1) şi (2), prin raportare fie la situaţia în care ambii părinţi au dobândit cetăţenia română (conform alin. 1), fie la cazul în care doar unul dintre părinţi a dobândit cetăţenia română (conform alin. 2).

Având în vedere precizările din cuprinsul solicitării, în sensul că doar dumneavoastră aţi dobândit cetăţenia română, în acest caz, pentru copii dumneavoastră sunt incidente dispoziţiile alin. (2) conform cărora „În cazul în care numai unul dintre părinţi dobândeşte cetăţenia română, părinţii vor hotărî, de comun acord, cu privire la cetăţenia copilului. În situaţia în care părinţii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, ţinând seama de interesele acestuia (...) Copilul dobândeşte cetăţenia română pe aceeaşi dată cu părintele său. În cazul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul acestuia.
De asemenea, art. 9 alin. (4) din din actul normativ invocat mai sus se referă strict la minorul care a dobândit cetăţenia română în condiţiile alin. (1) sau (2) ale aceluiaşi articol şi nu a fost inclus în certificatul de cetăţenie al părintelui sau nu i s-a eliberat certificat de cetăţenie, potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. (7) şi (11) din acelaşi act normativ.

Din interpretarea logică a prevederilor art. 9 alin. (4) rezultă că, pentru minorii în cazul cărora doar unul dintre părinţi a dobândit cetăţenia română, transcrierea/înscrierea certificatelor/extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine se poate realiza doar în situaţia în care sunt îndeplinite două condiţii cumulative, şi anume: a) la momentul solicitării efectuării acestor operaţiuni administrative, minorul deţine calitatea de cetăţean român, în condiţiile art. 9 alin. (1) sau (2) din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, b) minorul nu a fost inclus în certificatul de cetăţenie al părintelui sau nu i s-a eliberat certificat de cetăţenie conform dispoziţiilor art. 20 alin. (7) sau (11) din acelaşi act normativ1.

În acest sens, apreciem că, la momentul solicitării transcrierii actelor de naştere, în cazul copiilor pentru care doar unul dintre părinţi a dobândit cetăţenia română trebuie să se facă dovada că, deşi aceştia nu au fost incluşi în certificatul de cetăţeniei al părintelui, totuşi, pentru aceştia a fost îndeplinită procedura de dobândire a cetăţeniei române la momentul la care a fost soluţionată cererea părintelui de dobândire sau de redobândire a cetăţeniei române. Considerăm că doar o astfel de interpretare poate să asigure eficienţa juridică a dispoziţiilor alin. (3) conform cărora copilul dobândeşte cetăţenia română pe aceeaşi dată cu părintele său, fără să se aducă atingere, totodată, principiului neretroactivităţii normei juridice.

Introducerea prevederilor art. 9 alin. (4) în cuprinsul Legii nr. 21/1991, O.U.G. nr. 147/2008 a creat o excepţie de la regula generală statuată de art. 20 alin.7 cu privire la obligaţia de includere a minorilor în certificatele de cetăţenie ale părinţilor, fără să excludă, însă, obligaţia parcurgerii procedurii de dobândire a cetăţeniei române, astfel cum aceasta este reglementată de legea specială, atât pentru persoanele minore, cât şi pentru cele majore.

Considerăm că prevederile art. 9 alin. (4) şi alin. (5) din Legea nr. 21/1991 trebuie interpretate în strictă corelare cu prevederile art. 20 alin. 7 care reglementează obligativitatea înscrierii minorilor în certificatele de cetăţenie ale părinţilor în cazul în care aceştia dobândesc cetăţenia română odată cu părinţii sau cu unul dintre ei.

DIRECTOR GENERAL

Chestor de poliţie “

Mentionez ca toate autoritatile au raspuns in timp util insa Autoritatea Nationala pentru Cetatenie refuza sa dea vreun raspuns, am incercat de nenumarate ori prin email si chiar prin posta.


Ce parare aveti cum pot fi obligate aceste institutii sa transcrie aceste documente? Ar fi o solutie instanta?


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: imiron1981 , utilizator 06:26, 8 Decembrie 2016
Sa intelegem ca de fapt minorii nu au fost inclusi in certificatul de cetatenie al mamei. Inseamna ca mama nu a solicitat acest lucru la vremea respectiva. Deci autoritatile au perfecta dreptate intrucat minorului/majorului care a dobândit cetățenia română și nu a fost inclus în certificatul de cetățenie al părinților sau căruia nu i s-a eliberat certificat de cetățenie, i se soluționează cererea de transcriere a certif.de stare civilă eliberat de autoritățile străine numai după efectuarea de verificări la Direcția Generală de Pașapoarte(DGP) în vederea atestării calității de cetățean român. În situația în care, din verificările efectuate de DGP, în realizarea atribuțiilor proprii, nu rezultă date certe cu privire la statutul juridic al minorului/majorului în cauza, se va solicita la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC)verificarea dosarului părintelui căruia i s-a aprobat cererea de re/dobândire a cetățeniei române.
În condițiile în care din datele comunicate de către cele două instituții DGP și ANC nu rezultă date certe că au fost îndeplinite condițiile art.9 alin 2 din Legea 21/1991, documentele se restituie solicitantului, comunicându-se motivul respingerii. Nu va ramane decat sa formulati in scris o noua solicitare la ANC.
Multumesc pentru raspunsul formulat. In acest caz eu ce sa inteleg? ca nu se pot transcrie actele de stare civila eliberate de autoritatile straine? ca nu sunt considerati copiii cetateni romani datorita faptului ca la momentul depunerii cererii pentru obtinerea cetateniei romane de catre mama lor nu a fost solicitat acest lucru si pentru ei? in acest caz sa stiti ca nu exista alta posibilitate de obtinere a cetateniei romane pentru copiii minori, ramane un vid legislativ. Toate celalalte posibilitati sunt numai pentru majori.
Nu. Dvs. ar trebui sa intelegeti ca nu trebuia sa uitati ca aveti copiii, iar in alta ordine de idei sa incercati sa obtineti adeverinta de la ANC. Faceti un drum pana acolo. Nu este vina autoritatilor daca dvs. ati uitat sa stipulati in cerere cu toate ca ma indoiesc ca nu ati fost intrebat/a. Ei si daca nu formulati o noua cerere ca doar nu e un capat de tara. Le luati ca atare.
Buna ziua,

am mentionat nu eu sunt persoana in cauza, doar ajut o cunostinta. In al doilea rand intr-adevar un copil era nascut la data depunerii dosarului pentru obtinerea cetateniei insa doi dintre ei au fost nascuti in perioada dintre depunerea dosarului si aprobarea lui. Nu este asa simplu cum spuneti dvs. Cerere pentru obtinere cetatenie separata pentru copii minori nu se poate , legea cetateniei nu prevede un asemenea caz (studiati legea 21/1991). Nu stiu in ce mod sa apelam ANC intrucat nu prea raspund, as dori cumva in caz ca refuza sa-i obligam prin instanta sa recunoasca (sunt foarte rigizi).
Va rugam sa ne scrieti cum ati rezolvat, nu de alta dar poate mai sunt si altii in aceeasi situatie.

Alte discuții în legătură

Obtinere cetatenie romana prin casatorie caribe caribe buna,am si eu o intrebare................daca un cetatean basarabean se casatoreste cu un cetatean roman,in cat timp obtine cetatenie romana ,cetateanu ... (vezi toată discuția)
Dobandirea cetateniei romane mariamagdalena45 mariamagdalena45 Buna ziua Un cetatean roman s-a casatorit in Ungaria cu o cetateana maghiara.Cetateanul are cele doua cetatenii.S-au nascut copii in Ungaria.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Obtinere pasaport romanesc de catre minori cetateni israelieni nicoletastoian11 nicoletastoian11 Buna ziua, Ma poate ajuta si pe mine cineva cu urmatoarea problema? Care este procedura, precum si actele necesare, pentru ca 3 minori cetateni ... (vezi toată discuția)