avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Diurna externa legala fara a fi asimilata salariului?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Diurna externa legala fara a fi asimilata salariului?

O Agentie de Munca temporara care are soferii angajati .
Soferi angajati care isi desfaoara activitatea pe comunitate pe o perioada de 30 zile uneori 60 zile pot primi diurna externa legala fara a fi asimilata salariului?
Au dreptul la diurna de 35 de euro pe zi fara ca aceasta sa fie asimilata salariului?
Cel mai recent răspuns: CraciunVasile , utilizator 11:23, 23 Mai 2016
Diurna maxima care li se poate acorda fara a fi asimilata salariului este de : 87,5 euro.
Articolul 160: Componentele salariului
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
De aici inteleg ca 'Diurna" este asimilata salariului si ca atare se impoziteaza
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2016
CraciunVasile, utilizator
Diurna nu intra la art.160 C.mun.
Din pacate nu sunt lamurit si multumesc pentru rabdare
Daca diurna sau indemnizatia de detasare nu se impoziteaza si nu este asimilata salariului , de ce vine anaful si fiscalizeaza diurna si o baga in grila de salarizare?


Salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara, care se stabileste prin negociere directa si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Anaf
Specificul acestei activităţi constă în faptul că agentul de muncă temporară încheie separat un contract de muncă temporară cu fiecare salariat temporar şi un contract de punere la dispoziţie cu utilizatorul. În aceste condiţii, fiecare angajat cunoaşte de la începutul misiunii de muncă temporară locul de desfăşurare a activităţii şi îşi asumă obligaţiile menţionate în contractul de muncă temporară.
Astfel, diferenţa dintre salariul minim din România, la care se plătesc obligaţiile fiscale şi salariul minim din statul membru al Uniunii Europene în care lucrătorul este pus la dispoziţia unei întreprinderi utilizatoare, pe care agentul de muncă temporară are obligaţia să îl asigure conform legislaţiei în vigoare, este plătită cu titlu de diurnă pe care agentul de muncă temporară o consideră venit neimpozabil.
Această metodă, prin care a fost disimulată plata unor drepturi de natură salarială a fost utilizată pentru a nu fi înregistrate şi virate la bugetul consolidat al statului obligaţiile fiscale constând în impozit pe venit şi contribuţii sociale, fiind de natură să genereze distorsiuni concurenţiale pe piaţa muncii şi să afecteze nivelul de securitate socială al angajaţilor.
Având în vedere aspectele constatate, coroborate cu prevederile legale incidente, sumele acordate cu titlu de diurnă au fost reîncadrate din punct de vedere fiscal
In ceea ce priveste diurna, mentionam ca legiuitorul a reglementat dreptul la diurna (indemnizatie de deplasare) numai pe durata delegarii si detasarii (art. 44 alin. (2) si art. 46 alin. (4) din Codul muncii, republicat).

Angajatii unei agentii de munca temporara din Romania care lucreaza in Franta , Anaf ii considera ca nu sunt detasati si ca nu au dreptul la diurna.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2016
CraciunVasile, utilizator
CraciunVasile a scris:

.....

Angajatii unei agentii de munca temporara din Romania care lucreaza in Franta , Anaf ii considera ca nu sunt detasati si ca nu au dreptul la diurna.



Acesti salariati sunt angajati propriu-zisi ai agentiei sau lucreaza pentru o alta entitate juridica din Franta?

Alte discuții în legătură

Agentiile de munca temporara pot acorda diurna , indemnizatie detasare? CraciunVasile CraciunVasile Vă rog să-mi spuneți dacă un muncitor angajat de o agenție de muncă temporară și detașat într-o țară din Uniunea europeană are dreptul să ... (vezi toată discuția)
Clarificare salariu minim si diurna personal aflat in delegare in strainatate mariuscox mariuscox Am urmatoarea situatie in cadrul firmei la care lucrez. Am solicitat si Directiei de Finante un punct de vedere, dar au fost foarte evazivi. Societatea ... (vezi toată discuția)
Salarizare ion59 ion59 Buna ziua! Lucrez in Franta si nu sunt multumit de ceea ce ni se spune. As dori sa stiu care este legea aplica de Anaf si Itm cu privire la salariul pe care ... (vezi toată discuția)