avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... centura de siguranta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

centura de siguranta

Cine plateste amenda pentru pasagerii de pe bancheta din spate a masinii,ca nu au purtat centura de siguranta? Este obligat soferul ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:10, 21 August 2012
Art.99. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane fizice:
pct. 8. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin.(1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savârseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.a).
TDorina a scris:

pct. 8. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;


pct.8 s-a modificat prin Ordonanţă de urgenţă nr. 69/2007

37. La articolul 99 alineatul (1), punctele 8 şi 9 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"8. nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate;

Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
3. nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz;

prin urmare se amendeaza atat pasagerii (99/1/8) cat si conducatorul auto(99/2).
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie wick71 wick71 Buna In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, ... (vezi toată discuția)
Mi-a tras de volan și am făcut accident! Nik90 Nik90 Bună seara! Mă confrunt cu o situație puțin ciudată. Cu ceva timp în urmă, mă deplasam cu mașina mea spre localitatea X, împreună cu alți doi ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal xbughi xbughi Buna ziua! Am primit o amenda pentru centura de siguranța. Vreau sa contest procesul verbal deoarece agentul de circulație s-a purtat urat. ... (vezi toată discuția)