avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii aferente conventiilor civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii aferente conventiilor civile

Buna ziua
Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, femeie serviciu si cenzori.
Va multumesc.
Parerea mea este ca nu puteti folosi conventiile civile.

Conventia civila de prestari servicii poate fi incheiata pentru efectuarea unor activitati ce au caracter intamplator sau ocazional si care exclud subordonarea prestatorului fata de platitorul venitului.

Pe cale de consecinta, administratorul poate fi doar o persoana fizica atestata ca administrator de imobile, angajata cu CIM, fie o societate specializata in administrarea imobilelor, platita pe baza de contract.

La fel, si femeia de serviciu va avea CIM cu timp partial, avand o relatie dependenta, cu contributiile aferente unui contract de munca.

Pentru contabil: acesta va fi fie o persoana fizica angaja cu CIM cu timp partial, fie o societate care asigura servicii de contabilitate, pe baza de contract de prestari servicii.

Cenzorii si presedintele asociatiei de proprietari vor fi remunerati in baza contractului de mandat primit in baza legii privind asociatiile de proprietari si veti retine impozit de 16%, CAS si CASS.


Presedintele si adm sunt pensionari.
Pot sa le fac cim cu timp partial?
Daca da, avand in vedere ca au pensii pentru limita de varsta, functia la asociatie se considera fct de baza si aplic deducere pt fct de baza?
Le puteti face c.i.m. cu timp partial ...se acorda si deducerea.

Ca pensionar angajat, nu i se mai retine contributia la somaj, dar de deducere beneficiaza, deoarece Codul Fiscal nu face vreo diferentiere in acest sens.
multumesc
Nu gasesc presedinte asociatie in COR, asa ca probabil va trebui sa fac contract de mandat.
E aceeasi modalitate de calcul a salariului, cu aplicarea deducerii? pentru ca in acest mod , fiind salariul mic, nu se calculeaza impozit.
Sau e obligatorie impozitarea la contractul de mandat?
Se opresc aceleasi contributii ca si la cim, in afara de somaj?

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii presedinte asoc. de proprietari Dragomir Dascalu Dragomir Dascalu Ce contributii (pensii, sanatate) trebuie sa plateasca un presedinte de asociatie de proprietari care este si salariat (la o alta firma) ? (vezi toată discuția)