avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ingrijire batran
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ingrijire batran

am in ingrijire o doamna in varsta,care are un singur copil....doamna doreste sa-mi lase apartamentul in proprietate,avand in vedere ca fiul este f departe si nu o poate ingriji.Cum trebuie procedat in astfel de situatii pentru a nu avea probleme cu fiul ?
Cel mai recent răspuns: cameliaagafia , utilizator 06:25, 15 Mai 2012
Trebuie sa ibcheiatiun contract de intretinere viagera care saaiba drept pret transferul dreptului de proprietate asupra imobilului de la dna in varsta catre dvs. Mai exista varianta ca dna sa va vanda apartamentul acum si sa isi pastreze dreptul de uzufruct / abitatie viager/a. In ambele cazuri, dna trebuie sa fie asistata de un reprezentant al autoritatii tutelare (primaria din localitatea / sectorul unde domiciliaza). Probabil ca cea de-a doua varianta este mai sigura.
in cazul celei de a doua variante, prin vanzare,se poate stabili o suma simbolica,sau va trebui sa-i achit apartamentul la valoarea de piata?
Este absolut necesar sa stabiliti un pret care sa fie trecut in contract, altfel, nu va fi valabila vanzarea. Iar suma nu trebuie sa fie simbolica, pentru a nu putea fi atacat acest contrat de catre persoanele interesate, sub pretextul unui pret fictiv, respectiv a unei vanzari fictive sub forma unei donatii deghizate.
doamna vrea sa-mi lase apartamentul...e logic ca nu imi va cere sa-i platesc acea suma de bani. Cum se rezolva aceasta problema atunci pt a nu fi atacata de fiul dumneaei?
Daca actul mentioneaza o suma simbolica, atunci acesta poate fi anulat. Ar trebui sa contina un pret corect pentru imobil. Acest pret ar trebui platit, dar in cazul in care nu se achita pretul actul reprezinta o simulatie.
Actulcorect ar fi cel de intretinere, insa acesta presupune indeplinirea obligatiilor pe intreaga durata a vietii dnei respective si din practica am observat cadupa un timp aceste persoane in varsta se razgandesc si incearca sa anuleze actele de intretinere,chiar daca persoana respectiva isi indeplineste toate obligatiile fata de dansa.
Prin urmare eu as face astfel: un act de vanzare simulat, in care as spune ca s-a achitat pretul X, si dansa isirezervadreptul deabitatie asupra imobilului, iar separat un alt act de intretinere viagera, prin care dvs va obligati sa o intretineti pe dna respectiva pe intreaga durata a vietii sale.

Alte discuții în legătură

Donatie apartament cu clauza de uzufruct dixiee dixiee Buna ziua, As dori sa donez apartamentul meu de 2 camere catre fiul meu major cu mentiunea ca [b]el sau eu [/b]sa nu putem instraina apartamentul fara acordul ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament adimanea adimanea Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Vecina mea are doi copii, unul casatorit fara copii care vine la ea de doua ori pe an. Cel de-al doilea ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor dupa recasatoria mamei CorF CorF Buna ziua! Dupa moartea tatalui succesiunea apartamentului nostru a fost facuta pe mine fiul raposatului, fratele meu si mama. Ea s-a recasatorit, actualul sot ... (vezi toată discuția)