Am o intrebare legata de cumpararea unui autovehicul care a fost mostenit, si nu s-a facut partajul, doar succesiunea.
Nu stiu sa explic totul in termeni legali :) Voi spune o poveste...
Situatia este urmatoarea:
1. In urma cu 3 luni s'a produs un accident si o persoana a murit, de pe urma acestuia a ramas o masina la care s'a facut o succesiune legala la notar (nu partaj) iar cei 2 copii si sotia au mostenit acea masina.
2. Tot la notar + inregistrare la primarie masina respectiva a fost vanduta catre o persoana. Toate 3 persoanele mostenitoare au fost de acord cu vanzarea acesteia, fiecare semnand ca sunt de acort sa o vanda.
3. Persoana care a cumparat masina nu a transcris'o (era samsar), iar eu am cumparat masina de la acesta (nestiind ce probleme vor aparea).
4. In acte totul a fost legal.... 3 mostenitori legali au semnat si 1 a cumparat masina, mi s'a parut in regula.
Care este problema mea:
La RAR am trecut cu masina fara probleme, dar la Politie la transcrieri m'au oprit deoarece au spus ei, ca nu exista nici un proprietar pe masina respectiva dupa moartea persoanei, cea care a fost ultima trecuta in cartea masinii.
Ei mi'au spus ca trebuie ca cei 3 mostenitori sa mearga la notar si sa faca o declaratie ceva, prin care 2 dintre ei renunta la masina, si doar 1 devine proprietar pe acesta, si in concluzie o poate vinde.
Eu aici nu inteleg... trebuie facut partaj? Cum sa mai vanda masina daca aceasta a fost deja vanduta deja si revanduta ?
Am citit o gramada pe internet, dar sunt 100 de pareri...
Cum trebuie procedat, sunt disperat !
prin mostenire toti cei 3 mostenitori au devenit proprietari....ei au si vandut....
la politie ar trebui sa va ajunga certificatul de mostenitor si vanzarea-----cum isi rezolva ei prin programe actele e treaba lor....notarul nu ar fi facut un act ilegal....stie drept mai mult decat politia....indiferent ce spun ei....
Asta le'am explicat si eu... Sunt actele de la notar si este totul legal. Dar cei de la politie spun ca nu este de ajuns certificatul de succesiune + actul de vanzare - cumparare...
Si mai trebuie acel document prin care se atesta ca 2 au renuntat la masina si unul singur a ramas proprietar... Deoarece, spun ei, pe un autovehicul nu poate exista mai mult de 1 proprietar ...!
Trebuie facute mai multe operatiuni. In mod normal trebuia facuta o inscriere succesiva, avand in vedere ca pe talon si cartea masinii trebuie trecut o singura persoana, trebuia facut si partaj pe acea masina, adica doi dintre mostenitori, ulterior eliberarii certificatului de mostenitor, trebuiau sa cedeze cotele lor in favoarea celuilalt. acela trebuia sa faca demersurile pentru inscrierea masinii pe numele lui si apoi sa o vanda catre un tert. Notarul nu a gresit cu nimic. El a dezbatut succesiunea si atat. daca era intrebat de catre mostenitori cum sa se vanda autoturismul le dadea aceasta solutie-partajul.
Rolul fiscal s a schimbat? Pentru ca trebuie schimbat si rolul fiscal.
Ar trebui in acest moment facut partaj, cel care ramane cu deplina proprietate si posesie a masinii sa faca un act confirmativ al vanzarii de masina catre un tert, scchimbat rolul fiscal etc...
Multumesc pentru raspuns.
Nu stiu exact ce inseamna rol fiscal, dar la ANAF masina deja este pe numele meu, daca are ceva legatura cu asta.
As vrea sa stiu care este temeiul legal si legea in baza careia este speculata aceasta speta la politie, ca o masina cu 3 proprietari nu poate fi transcrisa.
Si ce pot face de in continuare, cum procedez ?
Sa faca ei partajul si apoi sa imi vanda mie masina direct ?
Sau cum?