Problema este ca principalul proprietar a decedat acum vreo 15 ani si in urma succesiunii, bunurile s-au repartizat: 50% mama, 25% sora si 25% eu. Masina la fel.
Evident ca mama a trebuit sa se duca la fiscal sa scoata decedatul de acolo (care detinea toate bunurile familiei) si sa ne bage pe noi in proprietate. Si uite asa si masina noastra a ajuns la fiscal 50-25-25. Notarul a zis ca nu incalca legea si nu poate sa faca altfel... N-am bagat de seama atunci ca asta va deveni o incurcatura in 2025...
Cand au fost la acelasi notar, mama si sora au facut inca un act de cedare proprietate auto catre mine, pentru a imi reveni mie masina 100%, crezand astfel ca vor disparea definitiv din fiscal. Gresit!
Apoi, treaba mea a fost destul de simpla: m-am dus la RAR (asa era atunci obligatoriu in 2008), sa iau certificat de autentificare, apoi la politie cu actul de mostenitor, asigurare, buletin, talon semnat de mama+sora (instrainat catre...), bani etc etc (Toate aceste lucruri mi le-a zis politia, ca nu am procedat asa de capul meu...)
Si am devenit proprietar 100% la politie fara probleme: talon nou etc etc
Cand s-a incheiat anul, ne-au venit scrisorile de impozitare de la primarie aici in Bucuresti, cu plata bunurilor si evident a masinii. 50-25-25. Noi, locuind la aceeasi adresa nu am facut atata caz si am lasat timpul sa treaca platind aceste dari fara probleme.
Acum, dupa atat amar de ani, as cam vrea sa vand masina. In cazul meu este o vanzare simpla, banala; dar imi fac griji doar pentru mama+sora.
Am vazut contractul de vanzare; stiu ca trebuie 5 exemplare semnate; stiu ce fac cu cumparatorul in cazul meu... DAR, cum fac cu mama+sora apoi? Evident ca nu este posibil sa trec 3 nume la vanzatori pe acelasi contract din moment ce masina este deja a mea. Ce facem, mergem toti 3 la vanzare? Semnam 3 contracte x5 = 15 copii? Iar cumparatorul se duce cu teancul de copii sa la treaca la impozitul lui?
Una dintre dilemele pe care mi le-a ridicat o cunostinta este ca: "-Nu, masina nu este 100% proprietatea ta cum crezi tu, ci doar este inmatriculata pe numele tau. Tu ai tot 25% si restul 50-25!"
Este asa?
Notarul le-a facut actul respectiv de cedare (cum ca nu au pretentii la acel bun si il cedeaza/doneaza catre mine) cum am povestit mai sus, dar nu mi l-a cerut nimeni pe nicaieri... nici primarie nici politie...
Ce trebuie sa fac eu si ce trebuie sa faca ele ca sa scape definitiv de impozitele ce vor veni dupa vanzarea masinii?
Nu vreau sa plateasca toata viata mama 50% si sora 25% din impozitul masinii.
Nu inteleg de ce naiba nu pot sa gasesc informatii concrete pe tot internetul cand o gramada de persoane decedeaza, acestia au masini si au si copii si nevasta si se afla in situatia mea...
Buna ziua, descrierea dvs. este ambigua si pe alocuri contradictorie, prezentati actele unui avocat care dupa analiza acestora va poate indruma cu demersurile necesare.