avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare, copie testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare, copie testament

Tatal a intocmit un act testamentar in 2002 prin care imi lasa mie mostenirea casei. In schimb mi-a cerut sa platesc o sulta sorei mele ceea ce am facut.
Am pierdut copia notarizata cu actul testamentar. Mai rau tatal este de rea credinta. In 2007 am intrebat biroul notarial daca testamentul a fost revocat si raspunsul a fost ca trebuie sa prezint certificatul de deces. Tatal este in viata.
Va rog precizati cum pot obtine o copie a testamentului si mai important cum pot afla daca testamentul a fost revocat cita vreme tatal este in viata. Tatal ascunde acest lucru de mine.
Cel mai recent răspuns: 1dragon6 , utilizator 12:21, 26 Iunie 2016
nu puteti decat daca va spune dansul, daca nu dupa decesul acestuia.
nu se poate afla date desrpre testament cat timp este in viata cel care dispune- art 1046, testamentul este revocabil-art 1034, Sarcinile impuse legatarilor, adica dvs, ar fi valabile, isi produc efecte, dupa decesul testatorului-art 1035. astfel, dacă ati facut vreo plata, o puteti recupera, ea, plata, fiiind nedatorata. * articole din codul civil
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
Marian Bucur, Avocat
Plata respectiva am facut-o tatalui intrucit el a intermediat tranzactia. Nu este mentiune in testament asupra sultei tot ce pot dovedi este copia tranzactiei wire din contul meu catre contul tatalui citeva luni inainte de testamentul datat 1 Aprilie 2002. Credeti ca este vreo sansa macar de a vedea acesti bani ? Poate o inregistrare a vocii in care recunoaste ca a primit banii ar putea ajuta ? La vremea respectiva am vrut sa ajut si nu am banuit intentiile machiavelice ale tatalui si sorei cu tatal fiind "creierul". Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur, dar ar cam trebui completate si cu alte probe, gen martori, care stiu de aceasta poveste sau inregistrari ori alte insemnari s.a.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
Marian Bucur, Avocat
In primul rand trebuie avut in vedere ca ati facut o plata nedatorata, avand in vedere ca nu se pot face tranzactii, intelegeri etc. pentru bunuri care poate vor face parte din masa succesorala a unei persoane. Pana ce ea nu este decedata, nu putem discuta despre chestiuni care privesc o mostenire inca nedeschisa (sau cel putin la momentul respectiv era nedeschisa).
In al doilea rand, asa acum a precizat si colegul, va trebui sa aduceti dovezi atat in sensul ca ati facut plata respectiva cat si pentru faptul ca ea a fost nedatorata. Doart o hartie care atesta ca ati facut o plata catre sora dvs nu este destul, daca nu se precizeaza cu ce titlu s-a facut acea plata.
Problema ar fi o eventuala invocare a termenului de prescriptie, avand in vedere ca au trecut trei ani de la momentul platii. Acest fapt v-ar putea incurca.
Va sugerez sa va prezentati la un avocat pentru a va putea oferi sfaturi concrete in aceasta cauza.
Va doresc succes si numai bine!

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune oportunitate si timing 1dragon6 1dragon6 Am mostenit in 2006 cu certificat de mostenitor de la mama mea cota de 1/2 din locuinta caramida de 62mp (c1964) si teren agricol intravilan de 987 mp si cota ... (vezi toată discuția)
Mostenire testamentara contestata 1dragon6 1dragon6 In prezent detin o proprietate in indiviziune cu tatal. Mama a decedat in 2002. Tatal mi-a lasat partea lui prin testament in 2002 la schimb pentru o sulta ... (vezi toată discuția)
Contestatie testament si mostenire dadam dadam Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului. De precizat ca ... (vezi toată discuția)