avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere retroactiv

buna seara
In anul 2010 sotul meu a fost dat in judecata ,de fosta sotie pentru majorare pensie alimentara . A fost citat in Italia asa afland de proces numai ca el nu s-a prezentat la nici un termen pentru ca nu putea sa lipseasca de la serviciu .s-a dat o hotarare judecatoreasca in care s-a majorat pensia de la 87 Ron la 150 Ron _majorare care a fost platita din luna care am aflat de pe portalul judecatoriei si pana in prezent . Intre timp sotul a incercat sa ia legatura cu mama copilului si tot o data cu copilul, atat pentru a avea o relatie civilizata cu fiul sau cat a ajunge la un consens cu mama acestuia in privinta valorii pensiei alimentare ( fiind clar ca banii sunt insuficienti pentru cresterea si educarea copilului )punand la calcul toate cheltuelile care le invoca fosta sotie iesind o suma de 600 de Euro impartita la 2 venea 300 de Euro pentru fiecare parinte -iar sotul a zis ca plateste suplimentar peste 300 de Euro internet si telefon cu conditia ca sa poate vorbi si sa se vada pe internet cu fiul sau atunci cand au timp liber fiecare-bineinteles la ore decente ,numai ca dansa nu a fost de acord cu suma de 300 de a zis ca ea vrea 1000 de Euro pensie alimentara .si a intrerupt ori ce comunicare atat ea cat si fiul sau cu tatal copilului.cand isi mai aducea aminte il mai punea pe copil sa ceara bani iar dupa ce primea banii schimba numarul de telefon sau il invata pe copil sa vorbeasca urat (avem mesaje cat si inregistrarea convorbirii telefonice): Sotul meu nu a fost de acord sa plateasca 1000 de Euro cum pretindea dansa (nici nu avea acesti bani) si a decis sa hotarasca legea ... S-a infiintat comisie rogatorie si asa au fost aduse veniturile sotului din Italia si legea a stabilit o pensie de 300 Euro lunar dar retroactiv din 2010. Doamna nu a catadicsit sa il instiinteze de hotararea instantei iar noi nu mai locuim demult la adresa unde a fost citat in 2010 in proces ,cu toate ca dansa stia acest lucru si are numarul de telefon al sotului (plus ca ii mai trimite din cand in cand mesaje jignitoare pe facebook). intrebarile mele sunt :de cand trebuie sa-i plateasca suma de 300 E lunar iar suma de bani retroactiva nu are cum sa o plateasca, pentru ca din 2010 si pana in prezent s-a strans aproximativ21.000 Euro . Cred ca va apela la executare silita dar nu are nici un bun cum ar fi casa masina sau teren nici in Romania nici in Italia Da instanta a luat in calcul salariul obtinut aici dar nu pune la socoteala faptul ca pentru un salariu de 1200 E pe care ii castiga aici trebuie sa suporte cheltuieli destul de ridicate cu chiria ,facturi -sunt salarii italiene dar si costurile sunt pe masura. Clar ca nu-ti permiti s a faci credit pentru suma restanta si ce banca iti da aceasta suma ???? si facand un calcul simplu 1200 -300 pensia -350 chiria -200 factura gaz,apa si lumina (pe timp de vara ) ramai cu 350 E din care trebuie sa traiasca 2 persoane ce se intampla in acest caz cu aceasta suma restanta .Hotararea e definitiva si executorie
Este destul de dificil dacă se cere executarea silită pentru suma restantă. Ar putea fi invocată prescripția dreptului material la acțiune pentru perioada depășește 3 ani, anterior cererii de executare silită.
Da instanta a luat in calcul salariul obtinut aici dar nu pune la socoteala faptul ca pentru un salariu de 1200 E pe care ii castiga aici trebuie sa suporte cheltuieli destul de ridicate cu chiria ,facturi -sunt salarii italiene dar si costurile sunt pe masura

Dar nici nu s-a prezentat sau sa fi imputernicit pe cineva sa il apere..
Nu am inteles daca a fost un proces care a durat din 2010 sau unul, cred ca unul singur cu cale de atacat dupa hotararea de la fond in care se stabilise 150.
Cand s-a terminat procesul cu totul ? Nu cred ca a intervenit termenul de prescriptie.
Daca nu are bunuri, executarea se face prin poprire pe salariu, pe 1/3 din el. Va plati o parte pt pensie curenta si restul pt restanta. Dupa ce nu va mai avea de plata pensie curenta, va continua sa platesca din restanta si cred ca va plati.. multa vreme.
Doamna nu a catadicsit sa il instiinteze de hotararea instantei iar noi nu mai locuim demult la adresa

Nu doamna trebuia sa catadicseasca, ci domnul sa fie interesat de mersul procesului.
Pensia nu s-a stabilit retroactiv, ci de la data introducerii cererii, asa cum e legal.

Daca suma nu corespunde cu realitatea, puteti face contestatie la executare , trebuie sa se scada cat a platit pana acum.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
Da a fost un singur proces cu caile de atac dupa hotararea de fond in care s-a stabilit suma de 150 de ron .S-a sesizat si cand platea 87 de Ron si cand platea 150 de Ron si cum am mai spus au facut suma cheltuielilor si a iesit 600 de Euro impartita la doi 300 de Euro pentru fiecare parinte suma pe care dansa nu a acceptat-o a cerut 1000 de Euro pensie alimentara .Am trimis diferenta de la 87 la 150 a refuzat-o , am trimis pensia pe 1 an a refuzat-o in ultimii 2 ani a acceptat 150 ron lunar .Sotul a incercat pe toate caile sa aiba o relatie civilizata atat cu copilul cat si cu mama acestuia si sa contribuie cu sumele necesare pentru cresterea si educarea acestuia dar fara succes . Si va intreb??? ca parinte platitor de pensie mica ....... mare .......... nu ai si drepturi ???? ai numai obligatiii??? Vi se pare corect sa nu poti lua legatura cu fiul tau avand la dispozitie atatea metode de comunicare ( a cerut sa-i puna internet ,sa-i faca abonament la telefon -pe care sa le plateasca sotul me u cu conditia sa poata comunica cu fiul sau in limita timpului disponibil al fiecaruia si bineinteles la ore decente),sa nu fii informat de rezultatele la invatatura ,de tot ce e legat de dezvoltarea copilului, de lasat in vacanta nici nu a putut fi vorba .Cine are de pierdut in aceasta situatie ,bineinteles copilul --pentru orgoliile parintilor platesc copiii .Iar referitor la cea de a doua persoana care nu stie sa munceasca ,domnul ar trebuie sa stie ca in Italia ca si in Romania locurile de munca nu se gasesc pe toate drumurile mai ales pentru persoane de 50 de ani si sa nu faca afirmatii gratuite -sunt pensionara de invaliditate si nu este vina mea ca aceasta situatie a survenit in timpul celei de a doua casatorii dupa 26 de ani de activitate .Eu nu am pus aceste intrebari pentru a fi judecata si nici nu am zis ca vrem sa ne sustragem de la plata sumei ci am cerut un sfat pentru ca ne este imposibil sa platim aceasta suma o data .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon de familie si partaj dupa divort mama22 mama22 1. am divortat in anul 2010 in urma divortului copilul mi-a fost incredintat cu hotarare definitiva si irevocabila tatal urmand a-mi plati o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din strainatate soaresiluna soaresiluna Buna seara. In urma divortului s-a stabilit ca sotul sa plateasca minorei o suma de 100 euro pensie alimentara dat fiind ca acesta lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii augustinandreea augustinandreea Buna ziua.In 2009 fosta sotie a sotului meu a bagat partaj desi era divortata din 2002,in 2011 s-a hotarat sa ii dam o parte din sulta si ne-am indatorat ... (vezi toată discuția)