Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent insertie in timpul concediului de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent insertie in timpul concediului de maternitate

Sunt in CCC cu copilul 1.
Vreau sa stiu daca beneficiez de stimulent in urmatoarea situatie:

- ma intorc la lucru cu 60 de zile inainte de 2 ani ai copilului 1, dar am sa intru direct in prenatal cu copilul 2.
Mentionz ca pentru copilul 2 nu vreau CCC, am sa stau doar in medical si apoi raman la lucru.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:21, 13 Aprilie 2019
1. Perioada in care veti fi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este asimilata obtinerii de venituri din salarii asa ca veti primi in continuare stimulentul de insertie.

2. Din Ordinul MM 1474/2011:

Situatie:
Se poate acorda stimulentul de inserţie pe perioadele în care persoana beneficiară se află în concediu medical, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, alte tipuri de concedii medicale acordate în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare?

Solutie:
Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru îngrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece în aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activităţi independente sau agricole, persoana poate beneficia de stimulentul de inserţie.

3. Dupa ce inceteaza plata stimulentului de insertie pentru primul copil, daca relauti activitatea dupa concediul de maternitate, puteti solicita direct stimulentul de insertie pentru al doilea copil (fara sa mai intrati in CCC2).
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Se pare ca raspunsul specialistului este concludent.

Cu stima,
Dan C.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2016
dan_co, utilizator
Potrivit art 62 din Codul fiscal, indemnizatia de maternitate nu este venit impozabil.

"ART. 62 - Venituri neimpozabile

în înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
(...)
c) indemnizațiile pentru: risc maternal, maternitate, creșterea copilului și îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;"

La art 7 din OUG 111/2010 acordarea de stimulentului de insertie este conditionata de realizarea de venituri impozabile din veniturile din salarii si asimilate salariilor.

De aici concluzionez ca pe perioada cand se plateste indemnizatia de maternitate nu se poate beneficia de stimulet de insertie.

Este corect?

Arabellla a scris:

....
De aici concluzionez ca pe perioada cand se plateste indemnizatia de maternitate nu se poate beneficia de stimulet de insertie.

Este corect?

Cititi raspunsul dat de colegul nostru @ tudorvaleriu in data de 06.07.2016, care a mentionat si baza legala privind cumulul.
1. Neimpozitarea indemnizatiei pentru concediul de maternitate este o exceptie de la regula impozitarii veniturilor.

2. - Dvs. va complicati mai mult decat este cazul.
- Pe perioada concediului de maternitate veti beneficia de stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie poate fi acordat si în perioada concediului de risc maternal? nego nego O colegă de serviciu s-a întors din concediul pentru creștere copil înainte ca acesta să împlinească vârsta de un an. A beneficiat de stimulent în ... (vezi toată discuția)
Concediu medical și stimulentul de insertie DraguM DraguM Buna ziua, ma puteți lămuri si pe mine, va rog, sunt in următoarea situație: Sunt in ccc și din nou însărcinată. As dori sa știu dacă mi se acorda ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie suprapus cu concediu medical de lauzie Ada30teo Ada30teo Daca acum primesc stimulent de insertie dar urmeaza sa intru in concediu medical de lauzie, mai pot beneficia de stimulent pe durata acestui concediu pana la ... (vezi toată discuția)