avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz acordare concediu medical pentru un pacient cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz acordare concediu medical pentru un pacient cu cancer

Buna ziua. Va cer ajutorul intrucat am ajuns la disperare cu doctorii din Romania si nu mai stiu la cine sa apelez si cum se aplica legea in tara asta.

Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer acum o luna. Precizez ca suntem domiciliati in Galati. A fost internat initial la urologie-chirurgie, in data de 10 iunie. A primit concediu medical pentru acea perioada de la spital, 9 zile (cod 01). Ulterior, fiind preluat de comisia oncologica din Galati, a primit concediu medical (cod 14) de la dna dr oncolog de la Spitalul Judetean Galati pentru perioada ramasa din luna iunie, 12 zile.

Ne-am dorit ca tata sa beneficieze de cel mai bun ajutor si tratatment si, dupa comisia oncologica, am hotarat sa il ducem la Fundeni, in Bucuresti. Dna dr oncolog din Galati ne-a dat trimiterea catre institut si ne-a zis sa revenim la dumneaei, pe 27 iunie, pentru prelungirea concediului medical daca nu reusim sa il internam la Bucuresti.

La Fundeni ne-am prezentat pe 23 iunie. Nu am reusit sa il internam pt ca a trebuit sa mai facem niste investigatii si analize inainte de inceperea chimioterapiei.

Mama s-a prezentat la doctorita din Galati cu 2 zile intarziere intrucat nu a avut pe cine sa lase cu tata, la Bucuresti. Doctorita intrase in concediu si asistentele au refuzat sa o lase sa intre sa vorbeasca cu cea care o inlocuia pt prelungirea concediului si au trimis-o inapoi la Bucuresti, refuzand sa i-l dea.

Pe 4 iulie am reusit sa il internam pe tata la Fundeni dar fiindca nimeni nu ne-a dat concediul medical, apare cu intrerupere pentru primele 3 zile din luna iulie. Pentru 1 iulie a luat o zi de concediu de odihna pt ca nu am avut alta posibilitate.

Pe 8 iulie a fost externat din Fundeni, urmand sa fie reinternat dupa 3 saptamani (pe 1 august) pt runda 2 de chimio.

I s-a dat concediu medical pe perioada internarii + 14 zile dupa, pana pe 22 iulie. Doctorita de acolo ne-a zis ca legea nu ii permite sa dea mai mult de 14 zile de la externare si sa solicitam medicului de familie continuarea. Medicul de familie refuza insa sa ne dea concediu medical intrucat, precizeaza dumnealui, el nu poate da peste Oncologie. Se pare ca odata ce ne-a preluat Oncologia, ei sunt cei care furnizeaza concediul medical. El nu mai are voie.

Am vorbit cu dna dr din Bucuresti despre asta si ne-a trimis la Oncologia din teritoriu (adica din Galati) pentru preluingirea concediului medical trecand o recomandare in acest sens pe foaia de externare.

Precizez ca tatal meu are o tumoare extrem de agresiva si de mare, care porneste din zona inghinala si se extinde spre abdomen si care a crescut in 3 saptamani de 6 ori, masurand in prezent peste 50cm . Are dureri absolut inimaginalbile si posibilitatile de miscare sunt extrem de reduse. In nici un caz nu se poate intoarce la munca.

Am mai intrebat in stanga si in dreapta cu privire la concediul medical si chiar nu stim cine este responsabil de furnizarea acestuia. Ne este teama ca vom primi iarasi un refuz din partea Galatiului pentru ca tatal meu a inceput tratamentul la Bucuresti deci nu mai este in jurisdictia lor. Desi, tatal meu este platitor de asigurari sociale la CAS Galati, nu Bucuresti.

Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cine este reponsabil pentru furnizarea concediului medical? Am citit legea 15/2005 dar tot nu sunt lamurita. Precizeaza ca medicul curant dar acesta (cel din Bucuresti) refuza sa ne dea.

Suntem pusi pe drumuri si ni se da concediul pe bucatele pentru un om extrem de bolnav, asigurat CNAS, care chiar are dreptul la el. Am pierdut si continuitatea din cauza refuzului din Galati si a rautatii asistentelor.

Va rog mult ajutati-ma sa inteleg, conform legii, cine este responsabil si ce este de facut?

Multumesc frumos.
Andreea
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2016
andry12, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 14:21, 15 Iulie 2016
andry12 a scris:

......
I s-a dat concediu medical pe perioada internarii + 14 zile dupa, pana pe 22 iulie. Doctorita de acolo ne-a zis ca legea nu ii permite sa dea mai mult de 14 zile de la externare si sa solicitam medicului de familie continuarea. Medicul de familie refuza insa sa ne dea concediu medical intrucat, precizeaza dumnealui, el nu poate da peste Oncologie. Se pare ca odata ce ne-a preluat Oncologia, ei sunt cei care furnizeaza concediul medical. El nu mai are voie.
.......
Am vorbit cu dna dr din Bucuresti despre asta si ne-a trimis la Oncologia din teritoriu (adica din Galati) pentru preluingirea concediului medical trecand o recomandare in acest sens pe foaia de externare.





1. In cf. cu prevederea art30 al(5) din Ordin 60/2006,modificat prin pc 10 din Ordinul 43/8/2016:

(5) Medicii curanţi din unităţile sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu TBC, SIDA, neoplazii, eliberează certificatele de concediu medical pe durata internării asiguraţilor, iar la externare pot acorda concediu medical până la 30/31 de zile calendaristice. În cazul pacienţilor cu TBC medicii au obligaţia să îndrume pacientul la cabinetul de pneumologie, la care va fi luat în evidenţă

Asadar,medicul oncolog din Spitalul Fundeni ,in cf cu aceasta prevedere, putea emite certificat medical la externare de max 30/31 zile calend. nu numai 14 cum ati fost informata!


2. Mai trebuie sa aveti in vedere ca in cf. cu prevederea art.13 al(3) lit b din OUG 158/2005,durata maxima a cm pt afectiunile oncologice este :
.........
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;

De asemenea, in cf cu prevederile art.27,din Ordin 60/2006,asiguratii bolnavi neoplazii de orice tip, in functie de stadiul bolii, beneficiaza de concediu medical pana la duratele maxime prevazute de lege.



3.ART. 29
În situaiile prevzute la art. 26, 27si 28, certificatele de concediu medical se eliberează pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice numai de medicul curant din unităţile sanitare care acorda asistenţă medicală în specialităţile respective.


Asadar, in cf. cu prevederile mai sus mentionate,nu medicul de familie va elibera concediul medical,ci medicul de specialitate oncologie din spital sau ambulator din Galati ,iar cand va mai fi internat la Bucuresti asa dupa cum v-am explicat ,medicul curant de la Fundeni pt perioada internarii si la externare max 30/31 zile.

Sanatate si sper ca sunteti lamurita acum,iar daca mai aveti intrebari reveniti !
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Asta inseamna ca doctorii ori nu sunt informati ori pur si simplu nu le pasa. Nu pot sa inteleg de ce suntem plimbati de colo colo. De la Fundeni putea, primi concediul cuvenit pe 30 de zile pana la inceperea urmatoarei runde de chimio terapie. Cu toate astea, am fost trimisi in teritoriu.

In ce conditii se acorda concediul medical pe un 1 an si de catre cine? Am inteles ca trebuie o continuitate de 90 de zile pt ca dosarul sa fie revizuit de medicul expert al asigurarilor sociale.

Si inca o intrebare daca ma puteti ajuta. Sora mea a fost la Galati sa vorbeasca pentru prelungirea concediului dat de la Bucuresti si doctorita refuza sa il acorde fara sa fie pacientul de fata. Tatal meu este aproape in incapacitate totala de deplasare, abia face 2 pasi pana la baia de langa camera. Si asta cu suferinta imensa si crize de durere prelungite cand revine la pat. Este inuman sa ni se ceara sa il transportam de la Bucuresti la Galati ca sa isi ia singur concediul medical. Ce sa fac, sa il chinui si sa il transport cu salvarea privata (ca de la spital in nici un caz nu se da decat pt urgente medicale) doar pt asta?!

Nu pot sa inteleg incostienta si indiferenta doctorilor in cazuri de genul acesta! Cum poti sa ceri asta unui om care sufera in fiecare minut al zilei?!

Am vrut sa facem procura pentru a ne ocupa de toate documentele dar ni s-a zis ca nu se accepta. Ce se poate face din punct de vedere legal?

Va zic sincer ca am obosit. Ne lovim numai de ziduri. Platesti o viata intreaga taxele si asigurarile catre stat si cand ai nevoie sa iti exerciti drepturile, esti tratat cu spatele si sistemul si toti doctorii te trateaza ca pe cel mai mare dusman al lor cand tu i-ai platit din buzunarul tau. Nu pot intelege acest lucru. Este inadmisibil!
1.Probabil ca medicul care a eliberat cm in spitalul din Bucuresti nu cunostea exact legislatia ,cu toate ca prin specificul activitatii sale elibereaza zilnic astfel de acte medicale si ar trebui sa stie in ce conditii se acorda acestea si care este durata legal admisa a unor astfel de concedii dupa externare.

2. Bolnavul trebuie luat in evidenta medicului oncolog din Ambulatoriul de specialitate de pe langa Spitalul Judetean Galati,sau medicului din sectia oncologie acesta este acela care va elibera concediile medicale pana la limita de 1 an in ultimii 2 ani si cu posibilitate de prelungire de inca 6luni doar cu aviz de la medicul expert.( in durata maxima a cm intra si cm acordate pt perioada spitalizarii si la externare)

3. Eu nu inteleg de ce trebuie sa mergeti laBucuresti pt prelungirea certificatelor de cm pana la viitoarea serie de citostatice si de ce acest lucru nu se intampla la Galati ,la medicul oncolog asa dupa cum am aratat mai sus.

4. Parerea mea este sa mergeti si sa discutati cu oncologul care il are in evidenta la Galati! acesta ar trebui sa prelungeasca cm al bolnavului

Probabil v-am confuzat un pic insa tatal meu este momentan in Bucuresti, nu in Galati.

Locuieste in Galati si acolo a fost diagnosticat. Pe 21 iunie a fost luat in evidenta de Comisia Oncologica din Galati si dupa aceasta, noi am hotarat sa il ducem pentru tratament la Bucuresti. Am considerat ca la Bucuresti sunt mult mai multe optiuni decat in Galati si doctorii din Comisie ne-au zis ca putem urma tratamentul oriunde dorim. Ni s-a dat trimiterea catre Bucuresti si pe 22 iunie am plecat.

L-am internat la Fundeni in data de 4 iulie pentru chimio terapie si a fost externat pe 9 iulie. Urmatoarea sesiune de chimio este peste 3 saptamani, tot la Fundeni. Vor fi 4-5 sesiuni de acest fel, in total.

Cele 3 saptamani dintre sesiuni le va petrece in Bucuresti intrucat nu il putem deplasa la Galati si nici nu are rost.

Ce va spuneam in postarile anterioare era ca tatal meu a primit concediul medical doar pentru 2 saptamani din cele 3 cat are de asteptat pana la urmatoarea sesiune de tratament.

De acea saptamana aceea lipsa am intrebat. Caci nu mi se parea normal sa nu se poata da concediu medical pentru toata perioada dintre internari. Si m-ati lamurit ca se poate.
Doctorita de la Fundeni trebuia sa acopere cele 3 saptamani nu doar 14 zile insa ori nu a stiut ori pur si simplu nu a interesat-o.

Asa cum ati zis si dvs, au multi pacienti si sunt convinsa ca stiu foarte bine cum se dau toate aceste documente.

O sa vorbim cu ea si eventual si cu sefa de sectie sa dea concediul si pentru saptamana a 3-a intrucat este dificil si ilogic sa trebuiasca sa ne deplasam la Galati pentru asta. Dar va spun, ne-am lovit de atata rautate si indiferenta caci nici nu stiu ce sa mai cred si cum sa gestionez situatia, pe cine si cui sa reclam ca sa ne obtinem drepturile.

Acum ati fost f explicita si v-am inteles,initial intelesesem ca dupa externare v-ati reintors in Galati. In situatia de fata, solicitati medicului care l-a avut in grija pe timpul internarii sa citeasca art30 al(5) din Ordin 60/2006,modificat prin pc 10 din Ordinul 43/8/2016: si sa-i dea in continuare cm pana la limita maxima admisa legal la externare,respectiv 30/31 zile!(pana la 31 iulie si in continuare eventual cele cateva zile ramase pana la 30 pe august daca nu incepe citostaticile)!
Va inteleg perfect si empatizez cu dvs. sper din suflet sa puteti rezolva favorabil si nu vad de ce s-ar opune medicul pt ca in fond este legal si e dreptul pacientului care si asa trece prin clipe f grele! Sa ma tineti la curent ,multa sanatate dvs si tatalui !

Alte discuții în legătură

Adeverinta concediu medical mai mult de 90 de zile rusualexandra rusualexandra Am un salariat care in 15 iulie face 90 zile concediu medical, a fost operat si are in continuare medical. Pana acum a avut cod 01 acum vine cu cod 14 a fost ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu medical carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua! Fratele meu,a efectuat o interventie chirurgicala(infectie la hemoroizi)in BUC la Sanador;a obtinut un CM de 2 sapt ,pe care l-a dus institutiei ... (vezi toată discuția)