avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Adeverinta concediu medical mai mult de 90 de zile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Adeverinta concediu medical mai mult de 90 de zile

Am un salariat care in 15 iulie face 90 zile concediu medical, a fost operat si are in continuare medical. Pana acum a avut cod 01 acum vine cu cod 14 a fost la oncologie si i s-a spus ca are cancer si se schimba cod diagnostic cu 01.07.2013. I-am atras atentia ca dupa 90 zile trebuie sa vina cu aviz medic expert. Am doua intrebari : 1. Concediu medical cod 14 este elkiberat de un chirurg nu de oncolog - este normal? 2. Salariatul mi-a spus ca medicul a transmis ca avizuyl medicului expert se da dupa 90 zile de la intrarea in cod 14 nu la 90 de zile de cm in ultimile 12 luni - eu nu cred ca este corect ceea ce spune - gresesc eu? Multumesc anticipat pentru raspuns urgent!!!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: rusualexandra , utilizator 12:11, 1 Iulie 2013
Chirurgul care a operat angajatul poate acorda CM pe perioada internarii si inca 30 de zile dupa externare - vezi art.30 alin.(6) de mai jos.
Pentru cod 14 se poate acorda CM pana la 1 an, fara aviz (art.27).
Prelungirea CM pana la 1 an si 6 luni necesita avizul medicului expert (art.24 alin.(3) lit.b).

Norme la OUG nr.158/2005:

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.

ART. 26
Asiguraţii care prezintã unele dintre bolile cardiovasculare menţionate în anexa nr. 7 beneficiazã de concediu medical pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.

ART. 28
Asiguraţii bolnavi de tuberculozã pulmonarã sau extrapulmonarã beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.

ART. 29
În situaţiile prevãzute la art. 26, 27 şi 28, certificatele de concediu medical se elibereazã pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice numai de medicul curant din unitãţile sanitare care acordã asistenţã medicalã în specialitãţile respective.


ART. 30
(1) Certificatele de concediu medical pentru durata internãrii se acordã de medicul curant din spital care a îngrijit şi externat pacientul.
(2) În situaţia în care durata internãrii cuprinde perioade din douã sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, pânã la maximum 21 de zile calendaristice.
(4) Dupã expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sãnãtãţii pacientului nu permite reluarea activitãţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, urmând ca, în cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã, sã trimitã pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate.
(5) Medicii curanţi din unitãţile sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu TBC, SIDA, neoplazii, elibereazã certificatele de concediu medical pe durata internãrii asiguraţilor, iar la externare pot acorda concediu medical pânã la 30 de zile calendaristice. În cazul pacienţilor cu TBC medicii au obligaţia sã îndrume pacientul la cabinetul de pneumologie la care va fi luat în evidenţã.
(6) Pacienţii internaţi în spital, care au beneficiat în ultimele 12 luni de 90 de zile, cumulat, de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de îmbolnãvire, vor fi trimişi la cabinetele de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã în a cãror razã teritorialã este situat spitalul respectiv. În cazul în care pacienţii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observaţie, rezultatele investigaţiilor şi referatul medical, în vederea avizãrii prelungirii concediului medical.

Azi am fost la CASMB si mi s-a spus ca trebuie aviz incepand cu ziua 91,i-am invocat iart.27 si mi s-a spus ca nu se specifica ca nu trebuie aviz .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Concediu medical artroscopie alexm91 alexm91 Buna seara In data de 08.09.2014 am suferit o artroscopie la genunchi dupa o ruptura de menisc.Medicul care m-a operat mi-a spus ca imi poate da maxim 5 ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mihteo mihteo In urma unei interventii chirurgicale s-a acordat din spital -Bucuresti-Concediu medical 21 zile cu mentiunea ca se poate prelungi la domiciliu. Cum se poate ... (vezi toată discuția)