avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare masina de la mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare masina de la mostenitor

Va rog sa-mi dati si mie niste sfaturi si opinii privind "siguranat " cumpararii unei masini.

masina in cauza este a sotiei supravietuitoare, care are prin hot jud dtabilit dreptul la toata masa succesorala, inclusiv masina (care a fost si este inmatriculata pe numele sotului decedat).

Aceasta hot.jud ne garanteaza ca doamna respectiva este proprietara masinii si putem face contract v/c in siguranta?
Sau este necesara intai trecerea masinii de pe numele sotului decedat pe numele sotiei supravietuitorae (inmatricularea)

Daca prinre actele depuse la dosar cand s-a judecat succesiunea (in 2007), exista mentionat un antecontract (promisiune) de vanzare a amsinii, cum ar trebui sa ne asiguram ca asupra masinii nu ar mai putea revendica drepturi acea persoana careia i s-a promis, sau alta ?

Multumesc anticipat pentru orice indrumare :bow:
Cel mai recent răspuns: linualin , utilizator 15:43, 20 August 2009
Primul pas - inmatricularea autoturismului pe numele sotiei supravietuitoare.Despre antecontract, nu specificati in ce conditii s a incheiat. Reveniti cu mai multe detalii in acest sens.
Antecontractul apara ca act depus in probatiune in procesul care a stabilit cui revine masa succesorala (mi-am pus intrebarea de ce s-ar depune un astfel de act cand se stabileste succesiunea, dar nu stiu).
Asat a fost acum 2 ani.
Mai mult nu stim deocamdata ce s-a mai intamplat cu acel antecontract.
In posesia cui se afla la aceasta data masina? A sotiei supravietuitoare, care actualmente este proprietara in baza hotararii judecatoresti sau a acelei persoane cu care s-a incheiat antecontractul de vanzare -cumparare?
Dreptul de propietate pe fondul sau nu este afectat de acte administrative precum inmatricularea respectivului autovehicul. Adica inmatricularea nu-o tranforma pe sotia posesoare neproprietara in proprietara, dar consolideaza buna credinta a cumparatorului care s-a bazat pe respectivul ceritificat de inmatriculare.

Daca aveti dubii mari in privinta calitatatii de proprietatar a sotiei puteti sa insistati ca aceasta sa treca mai intai autoturisumul pe numele ei. Dar in conditii normale... este o procedura inutila si presupune niste bani in si mai ales statul la coada... Sotia trebuie sa-si treaca pe numele ei masina la adm. financiara si asta se rezolva cu certificatul de deces + cel de mostenitor - mai departe poate vinde ca si orice alt proprietar. Dvs trebuie sa obtineti de la vanzator doua copii dupa contractul de vanzare cumpare in original + fisa de inmatriculare cu stampila - se poate instraina... si mai departe e randul dvs sa stati la cozi.
Opinia mea este ca se poate face:
1. Inmatricularea masinii pe numele mostenitorului in baza actului de proprietate al si al Certificatului de Mostenitor.
2. Vinderea masinii fara niciun fel de restrictie catre orice alt cumparator, antecontractul devenind nul de drept, datiorita neexecutarii lui.

Alte discuții în legătură

Succesiune Pe scurt povestea mea.Mama a decedat acum 10 ani la scurt timp tata sa cuplat cu o femeie si in urma cu 5 ani au cump o gars impreuna pe numele amandoura, apoi ... (vezi toată discuția)
proprietar decedat, vanzare autoturism muresan_maria muresan_maria as dori sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: tatal meu a decedat de curand, a avut o masina inmatriculata pe numele lui, acuma in continuare ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de mediu autoturism cu proprietar decedat madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, In cazul in care proprietarul autoturismului este decedat pot recupera mostenitorii, respectiv sotia supravietuitoare taxa de mediu? Dupa ... (vezi toată discuția)