avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca disciplinar

va rog sa ma elucidati asupra legalitatiii deciziei de concediere avand in vedere urmatoarele:
1. am fost angajat la pe post de paznic la o firma care a avut obiect de activitate paza la o firma multinationala. In luna mai am aflat ca aceasta firma multinationala urmeaza rezilierea contractului cu firma de paza la care eram angajat. Fiind repatriat, am dorit sa am carnet de munca fapt pt care am solicitat acest lucru.
2. Desi ma asteptam ca firma care urma sa rezilieze contractul sa-mi ofere alt post, acest lucru nu s-a intamplat.Mai mult, am solicitat din nou completarea carnetului de munca.
CU o saptamana inainte de rezilierea contractului, mi s-a solicitat sa scriu o scrisoare de demisie. Am refuzat deoarece demisia nu era dorinta mea. Intre timp, firma multinationala a incheiat un contract cu o alta firma de paza, eu continuand sa lucrez si in prezent, fara intrerupere acolo, dar cu o alta firma de paza.
In luna iulie am primit o convocare in vederea cercetarii abaterii disciplinare (absente nemotivate), de la fost firma. Aceasta convocare nu respecta cele 5 zile prevazute in CCMUNN, ART.75, (3). Neavand posibilitatea sa ma prezint la convocarea programata in aceeasi zi in care am primit adresa, mi s-a desfacut contractul disciplinar (azi am primit decizia).
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune ce pot sa fac pt a nu-mi fi incalcate drepturile.Aveam dreptul la plata unor zile de concediu in conditiile in care am lucrat 5 luni?
Mentionez faptul ca intre timp am primit si raspunsul necompletarii cartii de munca (lipsa tipizatelor respectiv).
Cel mai recent răspuns: haifa , utilizator 09:32, 25 Noiembrie 2009
1. Faceti o sesizare la ITM si veti primi, in scris, raspunsul cu rezultatul verificarii.
2. Actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta, pentru a anula decizia de concediere care este nula deoarece nu s-a respectat procedura ceruta de Codul muncii. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Raspunsul de la ITM va poate fi de folos in instanta.
va multumesc pentru promtitudine.
Va rog sa-mi precizati daca beneficiez de bani de concediu de la vechea firma care m-a concediat, in conditiile in care am lucrat la acea firma 5 luni intregi.
domnule haifa,

1. nu inteleg in baza carui contract de munca ati lucrat ptr noua firma de paza? si cum ati fost platit?
2. nu ati incetat raporturile de munca cu vechea firma de paza?
3. aveti dreptate, termenul de convocare trebuie respectat, deci decizia de concediere are vicii de forma.
4. aveti dreptul la plata zilelor de CO aferente perioadei lucrate
1. cu noua firma sunt angajat pe baza de contract semnat, dar nu am intrat in posesia vreunui exemplar
2. dupa ce au hotarat rezilierea contractului cu firma multinationala, vechea firma mi-au solicitat sa-mi dau demisia (inainte de a veni noua firma), actiune ce nu mi s-a parut corecta;
4. cum se calculeaza nr zilelor de CO, aferente celor 5 luni lucrate?

Va multumesc si astept eventual unele recomandari

PSIntuitia imi spune ca nu este corect ceea ce s-a intamplat, dar nu stiu exact unde s-a gresit
Daca dvs nu v-ati mai prezentat la munca la vechea firma este corect sa fiti ponatat absent nemotivat si sa fiti sanctionat disciplinar pentru asat.

Norocul dvs este ca ei nu stiut sa faca catele de sanctionare corect, nerespectarea termenului de 5 zile lucratoare intre comunicaea convocarii si convocare fiind un viciu al procedurii, va da dreptul sa solicitati in instanta anularea acelei decizii, dar in final tot va trebui sa inceteze cumva contractul dvs acolo.

Zilele de concediu se acorda proportional cu perioada lucrata si rebuie sa va fie platite la data incetari conractului de munca.

Procedura de cercetare disciplinara ar fi trebuit sa fie facuta cf acestor precederi din Contractul colectiv de munca la nivel national:

Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
(4) În cadrul cercetării se vor stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice date concludente pe baza cărora să se poată stabili existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. Ascultarea şi verificarea apărărilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (4) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea următoarelor aspecte:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(7) Salariatul are dreptul să cunoască toate actele şi faptele cercetării şi să solicite în apărare probele pe care le consideră necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sancţiuni disciplinare după finalizarea cercetării.
(9) Lucrările comisiei de disciplină se consemnează într-un registru de procese-verbale.
(10) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(11) În baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.

Alte discuții în legătură

Instiintare incepere urmarire disciplinara Cluj Cluj Buna ziua, Scriam intr-un post anterior ca mi s-a cerut demisia sau se vor incepe proceduri de urmarire disciplinara. Au trecut aproximativ 45 de zile de ... (vezi toată discuția)
Cerere de demisionare andrey78 andrey78 Buna ziua pe scurt problema mea: de trei saptamani ma aflu in concediu de boala,am fost si spitalizat suferind de o boala cronica.Am fost contactat telefonic ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara liuorza liuorza Buna seara am si eu o problema la locul de munca .....(cine nu are...?!:(() In data de 01.nov. am primit o adresa de la firma la care sunt angajat prin ... (vezi toată discuția)